După ce a scăzut cu 10% anul trecut, piaţa materialelor de construcţii riscă un declin şi în 2009, inclusiv la bursă. Creditarea şi consumul statului vor decide cât de mare va fi acesta. Convulsiile pieţei imobiliare şi efectele din ce în ce mai agresive ale crizei financiare, care ameninţă să aducă economia autohtonă pe creştere negativă, au afectat puternic şi piaţa materialelor de construcţii. Datele din ultimele două luni arată o scădere a comenzilor cu 20% faţă
După ce a scăzut cu 10% anul trecut, piaţa materialelor de construcţii riscă un declin şi în 2009, inclusiv la bursă. Creditarea şi consumul statului vor decide cât de mare va fi acesta.
Convulsiile pieţei imobiliare şi efectele din ce în ce mai agresive ale crizei financiare, care ameninţă să aducă economia autohtonă pe creştere negativă, au afectat puternic şi piaţa materialelor de construcţii. Datele din ultimele două luni arată o scădere a comenzilor cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Scăderea este provocată de reducerea proiectelor investiţionale din cauza lipsei finanţărilor, dar şi de faptul că sectorul construcţiilor este mai puternic afectat de sezonalitate decât în 2008“, spune Nicolae Duşu, preşedintele producătorului de materiale de construcţii Celco Constanţa.
Primele semne au apărut chiar din evoluţiile afacerilor de anul trecut. Asociaţia Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR) a anunţat o scădere a valorii pieţei cu 10% faţă de 2007, la 4,5 miliarde de euro. Iar estimările de anul acesta sunt tot pe minus, în condiţiile în care nu apar prea multe semne că volumul cererii ar putea creşte. Investiţiile, atât în imobiliare, cât şi în proiecte de infrastructură, sunt afectate de lipsa acută a finanţărilor pentru companiile private, dar şi de bugetele reduse şi de incapacitatea autorităţilor de a atrage fonduri europene.
Un sector care continuă să se concentreze
Creşterile masive ale pieţei din anii trecuţi au atras pe piaţă investitori aflaţi în căutarea profiturilor rapide. Astfel, fondul de investiţii polonez Enterprise Investors a strâns sub umbrela sa doi dintre cei mai puternici producători de materiale de construcţii, Macon Deva şi Simcor Oradea (pentru care a plătit 53 de milioane de euro). Ulterior, pe piaţă şi-a făcut apariţia şi Oresa Ventures, care a plătit 32,5 milioane de euro pentru trei sucursale din cele şapte ale grupului Somaco, companie recent supusă unui rebranding. Cele trei entităţi au fost unite într-una singură, Somaco Grup Prefabricate, şi ţinteşte triplarea cifrei de afaceri în următorii trei-patru ani.
„Strategia de investiţii a Oresa Ventures a vizat întotdeauna implicarea în pieţe cu mare potenţial, cum sunt serviciile financiare, cele de tip business sau în zona materialelor de construcţii“, susţine Cornel Marian, managing director Oresa Ventures România.
Concentrată sau nu, piaţa suferă totuşi. După explozia preţurilor din 2007, lucrurile s-au schimbat anul trecut, iar pretenţiile de câştig au scăzut. Nivelul actual a ajuns, potrivit unor jucători din piaţă, la cel mai scăzut nivel posibil. O exagerare, dacă ne uităm la profituri, dar diminuarea există, ajungând uneori şi la 50%.
Cât timp va mai dura această evoluţie? „Chiar şi în aceste condiţii, o eventuală creştere a costurilor de aprovizionare cu materii prime şi energie ne face să ne gândim la o corelare corespunzătoare a preţurilor de vânzare“, explică Nicolae Duşu.
Evoluţii la bursă în ton cu piaţa de profil
Restul companiilor din această piaţă sunt listate pe piaţa secundară Rasdaq, evoluţii peste aşteptări având producătorul de cărămidă şi ţiglă Cemacon Zalău, a cărui cotaţie nu a înregistrat pierderile medii ale pieţei. Joia trecută, acţiunile Cemacon, unde acţionar principal este SSIF Broker, cu o participaţie de 12,8%, potrivit BVB, se tranzacţionau la 0,0925 lei, în creştere uşoară de la 0,9 lei, ultima cotaţie a anului trecut. Perioada publicării rezultatelor financiare aferente anului trecut şi stabilirea nivelului de dividende ar putea fi prolifică pentru aceste companii, mai ales dacă şi piaţa se va menţine pe un trend ascendent. Mai fericiţi sunt acţionarii Somaco, care au de împărţit dividendele aferente anului 2008, în valoare de 84,5 milioane de lei, în ciuda unei cifre de afaceri de numai 59,3 milioane de lei. Profitul a urcat datorită veniturilor extraordinare obţinute de pe urma vânzării celor trei fabrici către Oresa.
Una peste alta, semnele de pe piaţa materialelor de construcţii nu sunt extrem de încurajatoare, speranţa majoră fiind, ca de altfel pe întreaga piaţă a construcţiilor, programele de investiţii ale statului. Practic, estimările principalilor jucători privind ratele de creştere ale afacerilor păstrează o doză sănătoasă de reţinere, cei mai optimişti anticipând maximum jumătate din valorile de anul trecut. Situaţia este valabilă mai ales în cazul producătorilor de ciment. Creşteri ceva mai mari ar putea avea actorii de pe piaţa cărămizilor (blocuri ceramice şi BCA), cu circa 15%. Reluarea finanţării rămâne, evident, principalul suport al creşterii afacerilor .
4,5 mld. euro a fost valoarea pieţei materialelor de construcţii în anul 2008. Aceasta reprezintă circa o treime din valoarea totală a pieţei construcţiilor, estimată anul trecut de Asociaţia Română a Antreprenorilor din Construcţii la 14 miliarde de euro
Semne rele
Cererea de materiale de construcţii a scăzut cu 20% în primele trei luni din 2009, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
Bani din vânzare
Afacerile Somaco au scăzut de la 63,3 milioane de lei la 59,3 milioane lei, dar profitul net de 87,2 milioane lei a fost susţinut de vânzarea a trei fabrici. Acţiunile firmei au pierdut 10% în ultimele şase luni.