Jucătorii din piaţa materialelor de construcţii sunt în plină efervescenţă. Achiziţii, repoziţionări, reorganizări. Sub presiunea avåntului luat de sectorul construcţiilor, piaţa dă primele semne de concentrare.
Săptămåna trecută, principalii producători de BCA – unul dintre cele mai folosite materiale de construcţii, alături de cărămidă, pe piaţa autohtonă a construcţiilor – au decis să se organizeze într-o asociaţie care să le protejeze interesele. Celco Constanţa, Macon Deva, Simcor Oradea, Soceram, Eco – Block, Elpreco Craiova, Prefabricate Vest şi Somaco sunt companiile care intenţionează să pună bazele respectivei asociaţii, urmånd ca, în perioada următoare, să fie cooptată şi compania Prefab Bucureşti şi, eventual, Prefabricate Călăraşi. Cele opt firme, membrii iniţiali ai asociaţiei, au împreună peste 2.000 de angajaţi şi o cifră totală de afaceri de peste 200 de milioane de euro.
Potrivit reprezentanţilor pieţei, primele semne de concentrare în domeniu îşi fac simţită prezenţa. „Fondurile de investitii şi investitorii strategici fac presiuni mari asupra acestei pieţe, pentru a achiziţiona firme“, spune Nicolae Duşu, directorul general al Celco Constanţa. La råndul său, Dumitru Marin, directorul general al Macon Deva, companie deţinută de fondul de investiţii Enterprise Investors şi care a achiziţionat recent Simcor Oradea, admite că acţionarul majoritar al acestor două companii stă cu ochii pe piaţă urmărind şi alte achiziţii în acest segment. Recent, acelaşi mesaj l-a transmis şi compania franceză Saint Gobain, producător de sticlă, materiale izolatoare (Isover), rigips (Rigips Romånia), conducte, abrazivi etc.
În primăvară, omul de afaceri Marius Ghenea a achiziţionat pachetul majoritar al celui mai mare producător autohton de profile metalice, Viking, iar fondul de investiţii Oresa Ventures, care deţine producătorul de vopsele Fabryo şi cel de profile Bau Profil, ambele fondate de întreprinzătorul Daniel Guzu, este aproape de finalizarea achiziţiei a trei divizii de producţie ale Somaco. Tranzacţia se află în analiza Consiliului Concurenţei. După ce a våndut cele trei divizii, fabricile de BCA (Adjud) şi prefabricate din beton (Buzău şi Roman), contra sumei de 32,5 milioane de euro, Somaco a fost absorbită de Autotrans, o altă companie fondată de controversatul om de afaceri Ştefan Rădulescu.
Sectorul rezidenţial, miză pe termen lung
„În acest moment, jocurile în piaţă nu se fac pe concentrare, ci pe achiziţii, atåt pe segmentul BCA, cåt şi pe cele de cărămizi şi betoane“, este de părere Cornel Marian, directorul general al Oresa Ventures. „În acest moment BCA-ul deţine 45% din piaţa de ziduri, iar sectorul de birouri şi cel comercial al construcţiilor cresc puternic şi e nevoie de structuri de beton“, motivează Cornel Marian decizia de a achiziţiona Somaco.
Firmele care îşi dispută supremaţia pe piaţa materialelor de construcţii apelează şi la metode alternative de creştere a profiturilor, extinzåndu-se şi în alte domenii de activitate, în general complementare cu afacerea de bază. „Noi ne-am dezvoltat şi în industrii paralele: am început să producem var pentru BCA, var hidratat sau adezivi“, spune preşedintele Celco, Nicolae Duşu. Mai mult, potrivit lui Duşu, Celco a cumpărat, prin grupul DD SA, firmă cu aceeaşi structură a acţionariatului cu Celco, şi 33% din acţiunile operatorului portuar Socep. De altfel, în portofoliul deţinut de DD SA se află acţiuni ale companiilor Iproeb Bistriţa, Furnirom Constanţa, ba chiar şi la hotelul Traian din Neptun.
Încotro se duce piaţa? „Pe termen mediu, miza este pe proiectele de infrastructură, şi noi vrem să pregătim Somaco pentru asta, prin extinderea capacităţilor“, spune directorul Oresa Ventures. „Pe termen lung, miza se va muta pe sectorul rezidenţial, în producţia de prefabricate pentru blocuri. Spre deosebire de pieţele vestice, la noi se construieşte încă din BCA, ceea ce este ineficient. Pe măsură ce şi forţa de muncă va deveni mai scumpă, va apărea cererea de prefabricate, ziduri cu finisaje cu tot“, adaugă Marian.
Acesta este de părere că pe piaţa construcţiilor nu este exclusă o încetinire a creşterii, dar este convins că cine are puterea să reziste pe termen lung va avea de cåştigat.
«Pe termen lung, miza se va muta pe sectorul rezidenţial, în producţia de prefabricate pentru blocuri de locuinţe.»
Cornel Marian, director general Oresa Ventures
220 milioane euro este valoarea estimată a pieţei de BCA. Anul trecut producţia s-a ridicat la circa 2,14 milioane metri cubi
45% din construcţiile de ziduri din Romånia folosesc ca material betonul celular autoclavizat (BCA), în timp ce pe pieţele vestice sunt utilizate prefabricatele care includ din producţie finisajele
Tot mai sus
PIAŢA de construcţii este estimată, pentru 2008, la circa 14 miliarde de euro, anul trecut aceasta situåndu-se la zece miliarde. Sectorul materialelor de construcţii a cumulat anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 3,5 miliarde de euro, creşterea pentru acest an fiind estimată la circa 15%-18%.
SEGMENTUL producţiei BCA, estimat să genereze în acest an o cifră de afaceri de peste 220 de milioane de euro, deţine aproape jumătate din totalul materialelor de construcţii folosite la ridicarea de ziduri.
Primii zece jucători de pe acest segment deţin peste 90% din acest sector şi au peste 2.000 de angajaţi.
PANOURILE de tip sandvici vor genera producătorilor, în 2008, venituri de 170 de milioane de euro, potrivit estimărilor companiei Neomar.
VALOAREA acestei pieţe s-a dublat în ultimii patru ani. În 2008, importurile pe acest segment vor fi de numai 40% comparativ cu 2005, cånd deţineau o cotă de peste 70%.