Metaverse reprezintă o realitate digitală alternativă, care combină realitatea virtuală, realitatea dovedită și realitatea extinsă, unde oamenii vor putea să muncească, să se joace și chiar să trăiască digital.
Dacă platformele metaverse au adus, în luna ianuarie, un volum lunar de tranzacționare de 49,2 milioane de dolari, această cifră a scăzut, în noiembrie, ajungând la 2 milioane de dolari. Este vorba de o scădere cu 96% față de începutul anului, conform raportului The Block Research 2023 Digital Asset Outlook.
Lucrurile stau la fel și în cazul terenurilor metaverse
Lucrurile stau la fel și în cazul terenurilor metaverse. Dacă în luna ianuarie investitorii dădeau milioane de euro pentru parcele de teren care nu se aflau în New York, ci online, într-un set de lumi virtuale denumite metaverse, acum piața s-a prăbușit. Prețurile terenurilor metaverse au scăzut și cu 90% de la începutul anului, potrivit The Block.
Sandbox, cel mai mare număr de utilizatori unici
O altă zonă fierbinte a metaversului este Sandbox, unde compania de dezvoltare imobiliară virtuală a lui Janine Yorio, Republic Realm, a cheltuit suma record de 4,3 milioane de dolari pe o parcelă de teren virtual. Yorio a declarat pentru CNBC că firma sa a vândut anul trecut aproximativ o sută de insule virtuale private cu 15.000 de dolari fiecare. ”Astăzi, acestea se vând cu aproximativ 300.000 de dolari fiecare, ceea ce, întâmplător, este acelaşi lucru cu preţul mediu al unei case în America”, a spus ea.
Sandbox a înregistrat, de asemenea, cel mai mare număr de utilizatori unici dintre toate platformele din lumea virtuală, cu 17.019 utilizatori. A doua cea mai populată platformă, Decentraland, a avut 6.529 de utilizatori unici. NFT Worlds a condus în topul prețurilor terenurilor metaverse în primele luni ale anului 2022. Prețul mediu de vânzare al unui teren virtual atinsese un maxim de 44.000 dolari în februarie.