În vara anului trecut, 37% din angajatorii din România anunţau creşterea numărului recrutărilor. Previziunile de angajare calculate atunci ne situau în topul  ţărilor participante la studiul Manpower. Acum, suntem codaşii Europei.

În această vară, întreprinzătorii din România sunt foarte rezervaţi în ceea ce priveşte recrutarea de noi candidaţi. Doar 14% se aşteaptă să crească volumul angajărilor, în timp ce 21% anticipează disponibilizări. Foarte mulţi (64%) stau în expectativă, motiv pentru care nu se hazardează să anticipeze vreo schimbare în domeniul lor de activitate. Concluzia desprinsă de către spe­cialiştii de la Manpower din aceste răspunsuri, pentru următoarele trei luni de vară, este o previziune netă de angajare negativă (-7%). În opinia Cameliei Stănculescu, director general al Manpower România, acesta este cel mai pesimist scenariu înregistrat pe piaţa autohtonă a muncii de la lansarea studiului, în martie 2008. „Previziunea netă de angajare (diferenţa dintre intenţiile de angajare şi cele de disponibilizare – n. red.) prezintă un declin cu trei puncte procentuale, în comparaţie cu trimestrul trecut, dar şi o scădere considerabilă, cu 33 de puncte procentuale, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.“

În şapte sectoare de activitate din cele zece analizate, intenţiile de angajare pentru trimestrul următor sunt negative. Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă ar fi bine să-şi orienteze atenţia către construcţiile, hotelurile şi restaurantele. În construcţii, angajatorii raportează cea mai mare rată netă de angajare (+3%). Şi în sectorul serviciilor HoReCa se anticipează o vară pe placul celor dornici să lucreze: 20% din respondenţi consideră că angajările vor creşte. Optimişti par să fie şi patronii companiilor din finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri. Chiar dacă nivelul de încredere în relansarea pieţei muncii este moderat, aceştia previzionează o rată netă de angajare de 1%. Dacă anul trecut 37% din bancheri erau în căutarea talentelor, în acest an doar 14% se mai încumetă să se gândească la noi angajări.

Recorduri istorice negative

162-31433-21_tirbuson_23.jpgCei interesaţi de un loc de muncă în celelalte sectoare de activitate trebuie să se aştepte la un climat mai puţin favorabil în ceea ce priveşte oportunităţile de angajare. Întreprinzătorii au intenţii de angajare mai slabe, atât faţă de trimestrul anterior, cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cel mai afectat de recesiune pare să fie sectorul energie electrică, gaze şi apă, unde previziunile de angajare se anunţă la un nivel descurajant (-30%).  Cercetarea la nivelul fiecărei regiuni din cele opt unităţi teritoriale de dezvoltare ale ţării sugerează o imagine şi mai gravă: toţi angajatorii anticipează scoruri negative pentru trimestrul III al acestui an. Cea mai optimistă perspectivă este raportată de angajatorii din regiunea de vest, unde previziunea s-a îmbunătăţit considerabil, cu 25 de puncte procentuale, comparativ cu trimestrul anterior, rămânând totuşi la o valoare negativă (-2%).

Ţările occidentale nu mai au slujbe de oferit lucrătorilor imigranţi

162-31434-capital_211.jpgReprezentanţii companiilor din regiunea sud-vest vor atinge un minim istoric al angajărilor. Ei raportează cea mai sumbră previziune, cu o valoare de -22%. Cel mai mare declin, raportat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se va înregistra însă pe piaţa muncii din regiunea nord-vest, unde estimările prezintă o scădere a­bruptă de 39 de puncte procentuale (-4% în trimestrul III din 2009, faţă de +35% în trimestrul III din 2008). Nici în alte ţări ale lumii situaţia de pe piaţa muncii nu este mai bună. La nivel global, tendinţa angajărilor este pe aceeaşi pantă descrescătoare. Chiar dacă în patru ţări, din cele 17 analizate în Europa, previziunile de angajare au o evoluţie favorabilă (în Norvegia, Polonia, Republica Cehă şi Suedia), acestea nu se află pe traseul emigraţiei specifice românilor. În continuare, piaţa muncii rămâne în Spania, Italia, Marea Britanie şi Irlanda puţin accesibilă celor aflaţi în căutatea unui job peste hotare. Cel puţin în această vară. Oricum, europenii stau ceva mai bine decât americanii. Angajatorii din SUA raportează cea mai sumbră previziune de angajare, de la recesiunea din 1982.

-33% este scăderea previziunilor nete de angajare pentru trimestrul III din acest an, faţă de perioada similară din 2008

162-31435-capital_212.jpg