"Decizia guvernului olandez de a menţine pentru încă doi ani restricţiile impuse lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa muncii din Olanda este una nefericită şi stupidă economic", a declarat pentru Agerpres, eurodeputata olandeză Sophia in't Veld (grupul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa - ALDE), vicepreşedinte al Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a PE
Guvernul olandez a decis vineri să prelungească cu doi ani, până la finalul lui 2013, restricţiile impuse lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa muncii din Olanda.
Potrivit Comisiei Europene, continuarea restricţiilor pe piaţa muncii pe parcursul perioadei de tranziţie, care este de 7 ani de la data aderării, este o decizie în ultimă instanţă a statelor membre, dar acestea trebuie să furnizeze informaţii şi date convingătoare privind existenţa unor perturbări a pieţei forţei de muncă sau privind pericolul ameninţării acestora.
”Avem nevoie de forţă de muncă. Oricum restricţiile vor fi automat eliminate la finalul lui 2013. Tot ceea ce a decis guvernul Olandei în această privinţă este rău pentru economie, pentru relaţiile noastre cu cele două ţări (România şi Bulgaria) şi pentru Uniunea Europeană în general", a spus eurodeputata olandeză.
Potrivit acesteia, chiar dacă angajatorii şi IMM-urile olandeze cer guvernului să îşi schimbe poziţia, acesta este extrem de încăpăţânat, sub presiunea populiştilor. "Cred că, în cele din urmă, poporul olandez va înţelege că toţi avem de câştigat de pe urma unei pieţe deschise a forţei de muncă şi a unei pieţe interne puternice a UE, pentru că nu ne aflăm în competiţie între noi (statele membre ale UE), ci noi, Uniunea Europeană, suntem în competiţie cu restul lumii”.
Impactul mobilităţii lucrătorilor români şi bulgari a dus la o creştere cu 0,3% a PIB pentru UE-27
"Libera circulaţie a lucrătorilor este un drept fundamental în Uniunea Europeană şi experienţa extinderilor precedente a arătat beneficiile pe care le poate aduce. De exemplu, raportul din 11 noiembrie al CE evidenţiază rolul în general pozitiv al mobilităţii lucrătorilor români şi bulgari în economiile ţărilor de destinaţie, unde studiile indică faptul că impactul mobilităţii lucrătorilor români şi bulgari a dus la o creştere cu 0,3% a PIB pentru UE-27 şi 0,4% a PIB în UE-15 (UE-15 este formată din statele care erau membre ale Uniunii Europene înainte de anul 2004)”, a declarat săptămâna trecută, pentru Agerpres, Cristina Arigho, purtătoare de cuvânt a comisarului european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune Laszlo Andor.
Tratatul de aderare din 2005 permite ţărilor UE-25 să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe pieţele lor de forţă de muncă pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a muncii în UE. Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013.
Statele din UE care în prezent restricţionează accesul lucrătorilor români şi bulgari pe pieţele lor ale forţei de muncă sunt: Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie şi Austria.