Piaţa muncii a început să se dezgheţe în primele luni ale acestui an, susţin specialiştii în resurse umane. Pe de o parte există în continuare teama de a deschide noi posturi, iar pe de alta se înregistrează deficit de personal calificat pe zona de IT, inginerie şi vânzări.
“Primul trimestru a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de posturi deschise, atât pe profile specializate, cât şi pentru tinerii absolvenţi, pe profile entry-level. Este un semn că piaţa se dezmorţeşte şi ca bugetele de HR se dezgheaţă însă, în ciuda declaraţiilor optimiste din ultima perioadă, este devreme să spunem că perioada de recesiune s-a încheiat”, a spus pentru capital.ro Iuliana Badea, director de vânzări la compania de recrutare Lugera & Makler.
Acestea erau şi estimările unui studiu Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă pentru primul trimestru al acestui an care a relevant că pe anumite sectoare se vor înregistra creşteri ale ofertelor de locuri de muncă.
“În ultimele luni s-au făcut angajări în domeniu IT, vânzări, inginerie, contabilitate şi resurse umane, dar şi în domeniul financiar bancar, pe poziţii mai puţin specializate, şi management”, potrivit datelor Lugera.
Criză de IT-işti, ingineri şi vânzători
În plus, în ciuda crizei economice, în anumite domenii se înregistrează în continuare lipsa specialiştilor. Astfel, deşi numărul de poziţii disponibile pe piaţa muncii este limitat, angajatorii încă întâmpină dificultăţi în a găsi candidaţii potriviţi. “În continuare se înregistrează un deficit de talente pe zona de IT, inginerie şi vânzări, astfel că cererea pentru aceste profile se va menţine în aceiaşi parametric”, a mai spus Badea.
Pentru următoarele luni, piaţa muncii va fi ceva mai deschisă, fiind vorba despre perioada verii. “În trimestrul următor creşterea numărului de locuri de muncă va fi ajustată sezonier, ca în fiecare an, de altfel, în perioada de vară. Se vor deschide mai multe posturi pe perioadă determinată pentru debutanţi, în cadrul companiilor care înregistrează creşteri sezoniere, pe zona de producţie, logistică, marketing şi turism, dar şi în zona financiar -bancară, vânzări, marketing, şi în companii de tip BPO şi SSC”, potrivit directorului Lugera.
Potrivit datelor oferite de premierul Emil Boc, numai în ultimele două săptămâni au fost înregistrate 177.000 noi contracte de muncă. “În câteva luni va fi atins numărul de contracte de muncă de la sfârşitul lui 2008, adică peste 6,2 milioane”, a spus Boc.