Piața muncii se schimbă din cauza automatizării
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, a reamintit tuturor că piața muncii se schimbă din cauza automatizării, fiind important să nu lăsăm pe nimeni în urmă.
Conform ei, pentru fiecare dintre noi, adaptarea la noile tehnologii reprezintă o provocare reală, având în vedere vulnerabilitățile de securitate cibernetică și utilizarea dispozitivelor tehnologice. Administrația publică, atât centrală cât și locală, are nevoie de soluții pentru a face față noilor provocări.
Progresul digital trebuie să fie în acord cu schimbările de pe piața muncii
Digitalizarea trebuie să ajute la îmbunătățirea serviciilor publice pentru ca acestea să devină mai accesibile pentru cetățeni. Progresul digital trebuie să fie în acord cu schimbările de pe piața muncii și cu noile relații dintre oameni, care pot aduce și probleme precum atacuri cibernetice, hărțuire online sau abuzuri în mediul digital.
Din punctul ei de vedere, este esențial ca transformările digitale să pună oamenii în centrul procesului, pentru a îmbunătăți viața cetățenilor, a sprijini categoriile vulnerabile și a îmbunătăți politicile sociale.
„Consider că, pentru fiecare dintre noi, adaptarea inclusiv la noile tehnologii constituie o provocare reală. De la vulnerabilităţile de cybersecurity pe care fiecare dintre noi le avem datorită sau din cauza, depinde cum privim aceste provocări, la dispozitivele pe care le utilizăm, până la nevoile sistemice pe care administraţia din România, la administraţia publică centrală sau administraţia locală le au.
Este evident că procesele de digitalizare sunt şi trebuie să fie un facilitator, modalitatea prin care să ne îmbunătăţim serviciile publice, astfel încât pentru beneficiari, pentru români, utilizarea acestora să fie mai lesne şi la un click distanţă (…)
Pentru mine, ca ministru al Muncii, progresul digital trebuie să vină în acord cu schimbările din piaţa muncii, schimbările pe care relaţiile dintre oameni, plecând de la piaţa muncii, le generează şi atacurile cibernetice, hărţuirea online sau abuzurile din mediul digital le pot aduce.
În acelaşi timp, este foarte important ca transformările din mediul digital să aibă în centru oamenii, astfel încât să ne ajute să trăim mai bine, să sprijinim categoriile vulnerabile şi să îmbunătăţească politicile sociale. Cred că folosirea tehnologiei, pentru a face viaţa mai bună, mai sigură şi mai uşoară pentru noi toţi, este esenţială. Piaţa muncii se schimbă din cauza automatizării şi este important să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă”, a explicat oficialul român, marți, în cadrul „la Digital Innovation Summit Bucharest”.

Ministerul Muncii implementează mai multe proiecte de digitalizare pentru a îmbunătăți serviciile publice
Ministerul Muncii implementează mai multe proiecte de digitalizare pentru a îmbunătăți serviciile publice și a face mai eficiente procesele interne. Printre aceste proiecte se numără:
-
Reges Online, o platformă nouă care înlocuiește sistemul Revisal, permițând gestionarea în timp real a contractelor de muncă prin interconectarea bazelor de date naționale.
-
Reconect, o platformă dezvoltată de ANOFM, care ajută la alinierea educației cu cerințele pieței muncii, anticipând astfel nevoile acestora.
-
Venitul minim de incluziune, un program social lansat în ianuarie 2024, care adună mai multe forme de ajutor social într-un singur sistem. Este pentru prima dată când se introduce obligativitatea de a căuta un loc de muncă sau de a participa la programe de formare profesională pentru a beneficia de acest ajutor. Pentru a primi acest venit, persoanele nu trebuie să aibă copii care nu merg la școală, pentru a încuraja educația copiilor.
Ce este hub-ul de servicii al Ministerului Muncii?
Hub-ul de servicii al Ministerului Muncii este un sistem IT care va conecta bazele de date ale tuturor instituțiilor din România, inclusiv cele din administrația publică locală și centrală, pentru a urmări evenimentele de viață ale cetățenilor într-un singur flux organizat pe 12 domenii de interes.
De altfel, digitalizarea Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) include un nou sistem și o aplicație prin care pensionarii pot accesa talonul de pensie și alte servicii online. În plus, Ministerul Muncii promovează dezvoltarea competențelor digitale, oferind ghiduri și programe pentru adaptarea forței de muncă la cerințele digitale.
„Reges Online este o nouă platformă care înlocuieşte sistemul Revisal pentru o gestionare în timp real a contractelor de muncă prin interconectarea bazelor de date naţionale. Reconect este un mecanism de anticipare a nevoilor pieţei muncii, o platformă dezvoltată de colegii noştri de la ANOFM, care ajută la corelarea educaţiei cu cerinţele de pe piaţa muncii.
Venitul minim de incluziune este un program social lansat în ianuarie 2024, care reuneşte mai multe forme de ajutor social într-un sistem unitar şi pentru prima dată în istoria României, cu obligaţia de ocupare. Adică nu poţi primi venit minim de incluziune la nesfârşit.
Trebuie să mergi la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, trebuie să încerci forme de pregătire profesională, astfel încât aceşti români să nu fie ţinuţi captivi şi să ajungă în piaţa muncii. De asemenea, nu pot primi venit minim de incluziune dacă nu-ţi trimiţi copiii la şcoală, astfel încât prin educaţie să le dăm aripi copiilor.
Digitalizarea Casei Naţionale de Pensii Publice include lansarea unui nou sistem şi dezvoltarea aplicaţiei etalon prin care pensionarii pot accesa atât talonul de pensie, cât şi alte servicii din spaţiul privat virtual al fiecăruia dintre asiguraţi. De asemenea, dezvoltarea competenţelor digitale, prin care promovăm ghiduri şi programe pentru adaptarea forţei de muncă la noile cerinţe digitale, precum şi ghidul competenţe digitale pentru piaţa muncii şi viitorul cadru naţional dig. com.ro”, a punctat ea.