Piaţa neagră a pâinii este la un nivel destul de ridicat în România, a declarat vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN) Aurel Popescu, prezent la Braşov, la deschiderea expoziţiei GastroPan.
'Din această cauză, de multe ori se fac produse de calitate îndoielnică, ca să poţi să rezişti în această piaţă tumultuoasă în care suntem. De la implementarea proiectului cu 9% TVA pentru pâine, suntem deja într-o creştere destul de bună a producţiei fiscalizate şi cred eu că, până în luna septembrie 2014, ne atingem dezideratul, adică 50% din piaţa neagră să treacă în sfera producţiei fiscalizate, ceea ce ar însemna un lucru deosebit pentru producţie în primul rând. Cetăţenii trebuie să ştie că, mâncând o pâine fiscalizată înseamnă că mănâncă o pâine mai sigură din punct de vedere alimentar. Ştim cu toţii că lucrul pe furate este un lucru prost, iar forţa de muncă folosită pe piaţa neagră nu respectă normele în vigoare', a explicat Popescu.
Referitor la preţul pâinii, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase a precizat că, din luna septembrie 2013 până în prezent, acesta se menţine cu 12 procente sub cel din luna august, iar creştererile de preţ la carburanţi afectează într-o măsură destul de mică produsele din domeniul panificaţiei.
Întrebat dacă acum putem vorbi în România despre o piaţă a panificaţiei la nivel european, Aurel Popescu a afirmat că, din păcate, încă nu, pentru că ne lipsec foarte multe lucruri printre care educaţia, bunul simţ şi respectul faţă de clienţi.
'Din păcate, în ultimul timp, am văzut că acest lucru s-a dezvoltat şi autorităţile statului îndriduite să facă controale şi să verifice ce se întâmplă în piaţă trebuie să-şi facă datoria. Sunt peste 4500 de agenţi economici care produc pâine în România, iar autorităţile de control s-au redus numeric, mă refer ca număr de salariaţi implicaţi în activităţile de control, şi din acest motiv se profită foarte mult de către cei certaţi cu legea', a spus Aurel Popescu.
România nu mai importă grâu şi este recunoscută pe piaţa internaţională ca un producător foarte bun pentru panificaţie. Din recolta de anul trecut s-au exportat trei milioane de tone, astfel că industria alimentară a ajuns, în sfârşit, la nivelul anilor 80, contribuind la balanţa comercială externă a ţării foarte serios, a adăugat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN). AGERPRES