Criza generată de coronavirus a afectat puternic piața petrolieră, primele cinci mari companii din domeniu reducând activele și producția cu aproape 50 de miliarde de dolari, respectiv cu un milion de barili pe zi. Dintre cele mai mari cinci companii petroliere, una singură nu a înregistrat deprecieri de active semnificative până acum.
Valoarea activelor celor mai mari cinci companii petroliere globale s-a redus în mod colectiv cu aproape 50 miliarde de dolari în trimestrul doi din 2020. De asemenea, acestea au redus și producţia cu un milion de barili pe zi, în urma scăderii preţului ţiţeiului şi a cererii, ca efect al pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters, conform Agerpres.
Aceste evoluţii arată amploarea problemelor financiare cu care s-au confruntat producătorii de ţiţei în trimestrul doi. La un moment dat, cererea de combustibili era cu 30% mai scăzută pe plan global, şi încă se află sub nivelul de dinaintea pandemiei.
Unii directori au anunţat masive deprecieri de active deoarece se aşteaptă şi în următoarele trimestre la o cerere redusă, în urma reducerii călătoriilor şi a scăderii utilizării combustibilului, în contextul pandemiei.
Din cele cinci companii, numai Exxon Mobil – cel mai mare producător – nu a realizat deprecieri de active semnificative până acum.
Se revizuiesc planurile de afaceri
Cererea redusă de ţiţei îi obligă pe producători să-şi revizuiască planurile de afaceri, consideră Lee Maginniss, director în cadrul companiei de consultanţă Alarez & Marsal.
Producţia Exxon era de 3,64 milioane de barili pe zi (bpd), dar între primul şi al doilea trimestru producţia a scăzut semnificativ.
Cele mai mari cinci companii petroliere – Exxon, Chevron, Royal Dutch Shell, BP şi Total SA – şi-au redus de asemenea cheltuielile de capital cu 25 de miliarde de dolari între primul şi al doilea trimestru din 2020.
Piaţa petrolieră a fost în mod deosebit afectată de măsurile de izolare introduse pentru a ţine sub control răspândirea virusului, unde la finalul trimestrul doi din 2020 preţurile înregistrau un declin de 38% faţă de perioada similară din 2019. Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi producători din afara cartelului, regrupaţi în alianţa OPEC+, au decis din mai reducerea record a producţiei, cu 9,7 milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini preţul ţiţeiului.