In luna decembrie, cheltuielile publicitare ating cele mai mari cote fata de lunile obisnuite ale anului. Fiecare companie, oricat de tacuta a fost in restul lunilor, se trezeste in decembrie si ureaza publicului consumator sau colaboratorilor, fie printr-un clip tv de zece secunde sau o macheta in presa scrisa, traditionalul „La multi ani!”. Nu mai amintim de firmele care au fost active pe parcursul anului si care, acum, declanseaza adevarate cavalcade publicitare. Si agentiile de publicitate si suporturile media isi freaca palmele de fericire. Publicitatea pare sa-i sufoce. Si unde e publicitate sunt si bani. Un proverb care s-ar adapta foarte bine industriei de publicitate ar suna astfel: „Ce-i mult nu strica.” In functie de cheltuielile publicitare din ultima luna se poate spune cu certitudine cat de bun a fost anul respectiv. De-abia dupa aceasta luna agitata se poate trage linie sub performantele obtinute de publicitarii autohtoni.
Pana atunci, nu strica sa ne aruncam ochii, retrospectiv, asupra investitiilor publicitare din primele noua luni ale acestui an. Monitorizarea companiei AC Nielsen Media International Romania, facuta pe publicitatea consumata in presa scrisa si televiziune, arata o crestere cu 50% a volumului brut fata de primele noua luni ale anului 1998. Acest an nu va fi uitat prea curand de industria publicitara romaneasca. In anul 1998, cheltuielile totale in publicitate (presa, tv, radio, panotaj) au atins 246 milioane de dolari, ceea ce a reprezentat o crestere cu 74,5% fata de 1997. A fost un salt neasteptat, care aproape i-a uimit chiar si pe cei mai pesimisti publicitari romani. (Desi, e greu de gasit vreun om de publicitate care sa fie pesimist. Prin excelenta, profesionistii din publicitate sunt optimisti.)
Televiziunea inghite 72% din piata publicitatii
Cresterea cu 50% a cheltuielilor publicitare pe primele noua luni ale acestui an ne poate conduce la concluzia ca si 1999 este rodnic pentru industria de profil. Si asta, in ciuda faptului ca n-a mai existat un Campionat Mondial de Fotbal (precum in ‘98) si nici un investitor major n-a patruns pe piata. Publicitatea este direct legata de consum. Fara consum nu exista publicitate. Din pacate, in acest an, potrivit campaniilor de evaluare si sondare, cele mai importante piete (cea a detergentilor, a bauturilor alcoolice) au cunoscut o relativa stabilitate. Consumul pe aceste piete nu a inregistrat salturi spectaculoase si, din acest motiv, nici cheltuielile publicitare nu s-au ridicat pe masura. Bugetele de publicitate ale companiilor multinationale au fost la nivelul anului 1998. In unele cazuri, au fost chiar mai mici. Cresterea cu 50% a cheltuielilor publicitare s-a datorat, in primul rand, cresterii tarifelor de publicitate la majoritatea suporturilor media.
In fapt, posturile de televiziune si-au taiat partea leului, detinand 72,4% din piata publicitatii, pe primele noua luni. Si in acest an, televiziunea ramane principalul mijloc prin care companiile isi deruleaza campaniile publicitare, in ciuda faptului ca tarifele sunt foarte mari, in comparatie cu cele oferite de ziare si reviste. Televiziunea este cel mai eficient vehicul publicitar, dar si cu cel mai mare impact in randul publicului.     

Topul* companiilor cu cele mai mari investitii publicitare in presa scrisa si tv**

1) Procter&Gamble
2) Unilever
3) MobilRom
4) MobiFon
5) Coty
6) Coca-Cola
7) Henkel
8) Radio Contact
9) Kraft Jacobs Suchard
10) European Drinks

Topul marcilor care au beneficiat de cele mai mari investitii publicitare in presa scrisa si tv**

1) Connex GSM
2) Dialog GSM
3) Coty
4) Ariel
5) Radio Contact
6) Alo GSM
7) Head&Shoulders
8) Pantene Pro-V
9) Coca-Cola
10) Bonux Perlan

*) Au fost excluse serviciile de tip „hot-line”. Desi acestea au o pondere importanta in cheltuielile brute (rate-card) nu sunt relevante sub aspect comercial.
**) ianuarie – septembrie 1999
Sursa: AC Nielsen/furnizate
de Leo Burnett & Target