:
1) Care au fost cele mai importante evenimente din industria publicitatii in anul 2001?
2) Ati constatat o crestere a calitatii serviciilor agentiilor de publicitate si media in anul 2001, fata de anul 2000?
3) Cum credeti ca va evolua piata de publicitate din Romania in anul 2002? (Vor creste/vor scadea investitiile publicitare, va creste calitatea serviciilor?)
1) Premiile internationale de creatie si festivalul Ad’Or cred ca merita mentionate – pentru ca au marcat intrarea industriei romanesti de publicitate in etapa deja matura. As preciza, de asemenea, ca aparitia fiecarui nou titlu in peisajul mass-media, precum si aparitia de noi posturi TV constituie momente importante de evolutie a industriei. Suspendarea prevederilor Ordonantei nr. 99 – fie ea si temporar – a demonstrat forta industriei. Consolidarea BRAT si segmentarea profesionala a acestei organizatii au contribuit si ele la baza unei activitati mai riguroase.
2) Serviciile agentiilor de publicitate sunt din ce in ce mai complexe – ne-am transformat, unii dintre noi, in consultanti de marketing pentru partenerii nostri. Suntem cu totii mai indrazneti in elaborarea mesajului publicitar, mai sofisticati in utilizarea unor instrumente specifice, mai rigurosi in gestionarea investitiilor de media.
3) Cred ca in 2002 investitiile publicitare se vor adapta tendintei consumului – adica vor creste. Majoritatea clientilor nostri au confirmat cresteri insemnate ale bugetelor. Calitatea serviciilor va creste si ea, indubitabil. Competitia dintre agentii este departe de a imprima un ritm mai „relaxat” – publicitatea fiind chiar singurul domeniu din Romania in care toti marii jucatori ai planetei sunt prezenti si activi.

Radu Florescu, Managing Director al agentiei de publicitate Saatchi & Saatchi Romania
1) Cel mai important eveniment din lumea publicitatii a fost prima editie a festivalului Ad’Or, organizata de catre RAAA. Este, de asemenea, prima oara cand se pune la punct un astfel de festival de catre o asociatie a agentiilor de publicitate.
2) O trasatura a anului 2001 este faptul ca se constata o imbunatatire a calitatii serviciilor creative oferite de multe dintre agentii. Exista din ce in ce mai multe campanii ce demonstreaza ca se creeaza cu mai multa inventivitate.
3) Sunt uimit sa aflu ca au fost anuntate cresteri de 50% sau chiar de 100%, in ciuda declinului economic. In acest sens, cred ca un bun indicator al nivelului mediului de afaceri este numarul de petreceri de Craciun din 2001. Sfatul meu, pentru anul 2002, este sa fim mai stransi la punga si sa gasim metode alternative de a-i face fericiti pe clienti. Spunand aceasta nu ma refer la anumite metode neortodoxe ce mai sunt, din pacate, practicate de unele agentii, ci la idei care nu trebuie neaparat sa coste mai mult, dar care sa se faca remarcate.

Octavian Popescu, Managing Director al agentiei Initiative Media
1) – Lansarea in premiera, in Romania, a sistemului electronic de masurare a audientei TV la nivel national, in luna septembrie. Dupa zece ani de la debutul publicitatii moderne in Romania, evenimentul marcheaza alinierea fireasca a pietei noastre la standardele internationale in domeniu.
– Finalizarea cu succes, in cadrul Biroului Roman de Audit al Tirajelor, a licitatiei aferente si demararea proiectului National Readership Survey (Studiul National de Audiente al Presei). Trebuie puse in lumina eficienta si coerenta remarcabila cu care s-a desfasurat acest proces, in conditiile in care a trebuit sa coalizeze spre un beneficiu comun interesele a zeci de editori, agentii si clienti.
– Suspendarea cu caracter temporar a Ordonantei nr. 99/2000 referitoare la organizarea promotiilor.
– Abrogarea Legii referitoare la aplicarea taxei de 12% aferenta activitatilor publicitare, respectiv a taxei de 2% aferenta vanzarilor efectuate, respectiv la produse din categoria alcool si tutun.
2) Agentiile au inceput sa-si diversifice gama de servicii oferite concomitent cu utilizarea intensiva a resurselor de cercetare. Exista – consider eu – o preocupare mai mare pentru inovatie si calitate, atat in domeniul productiilor creative, cat si in domeniul media. Din ceea ce am remarcat pana acum, aceste cresteri calitative nu afecteaza, inca, fondul ofertei, ci, in mai mare masura, forma. Este firesc sa fie asa, atata vreme cat piata nu ofera resursele necesare pentru o crestere calitativa de substanta, fiind in continuare concentrata pe factorul pret. Este remarcabil ca agentiile – majoritatea lor – actioneaza in directia calitatii, suportand – de cele mai multe ori – costul din propriul buzunar si asteptand ca piata sa recompenseze acest efort si sa-l sustina in viitor.
3) Nu exista motive care sa justifice un optimism exagerat in aceasta directie. In principiu, exista doi factori importanti care concura la viitorul investitiilor in publicitate. Pe de o parte, puterea de cumparare a cetateanului, care influenteaza direct cererea de produse si servicii, si, pe de alta parte, factorul politic si legislativ care incurajeaza sau nu oferta din partea companiilor producatoare. In acest moment, nu cred ca puterea de cumparare va suferi cresteri de natura sa influenteze substantial cererea de bunuri de larg consum. Cred, insa, ca factorul politico-legislativ este cheia pentru largirea pietei de produse si servicii financiare.
In concluzie, investitiile in publicitate nu vor scadea, ci dimpotriva. Cat de mare va fi cresterea ramane de vazut. Cred ca 5% este o prognoza realista.

Miki Vartosu, Media Director la agentia de publicitate Grey Bucuresti

1) Lansarea de catre CSOP/TNS a sistemului de masurare bazat exclusiv pe people meter, la nivel national, poate fi considerat marele pas inainte al industriei TV. Pe aceasta cale, transmitem sentimentele noastre de recunostinta celor care s-au implicat constant si activ, timp de mai multi ani, in dezvoltarea acestui sistem.
2) In mod normal, serviciile oferite clientilor trebuie sa fie imbunatatite in timp.
3) Volumul valoric total al pietei de publicitate va ramane aproximativ la acelasi nivel. Putem vorbi insa de modificarea splitului de buget de medii, in defavoarea televiziunii, lucru care s-a remarcat si in 2001 (in ciuda „avalansei” de spoturi din trimestrul IV).

Serban Ciusca, director general la regia de publicitate ARBOmedia
1) – Masurarea nationala a audientei in sistem people meter. Nu sustin ca sistemul CSOP/Taylor Nelson implementat este perfect, insa este un pas important care s-a facut, macar si pentru faptul ca acum AGB trage tare sa scoata unul mai bun.
– Infiintarea Studiului National de Audienta (SNA) de pe langa BRAT. Este garantia achitata in avans a acestui nou produs pe care cei de la BRAT il vor scoate.
– Putini clienti mari au aparut in 2001. L-as aminti pe Zapp, aparut la finalul anului.
2) In domeniul media s-a mai facut un pas in directia eliminarii brockerajului, lucru pe care il asteptam de mai mult timp. Acest lucru a fost impins de mai multi vectori:
– advertiser-ii au inceput sa fie tot mai prezenti la masa negocierilor cu media; deci brockerul poate tot mai greu sa ascunda marginea, fiind la masa toti cei trei actori implicati in tranzactie;
– mediile au inceput sa aloce tot mai mult efort, prin vanzatorii lor, spre a ajunge la „end user” (advertiser); sa accepte tot mai putin clasicul raspuns „N-a vrut clientul”;
– cerinta tot mai mare de servicii: strategy, planning, buying si post buying analysis; din toate astea brokerajul simplu se limiteaza numai la buying – si asta incepe sa devina din ce in ce mai primitiv.
In alta ordine de idei, as mentiona cresterea numarului de clienti TV care au primit deal-uri CPP (audienta garantata). Astfel, deal-urile de tip rate-card minus discont intra usor in istorie.
3) Cheltuielile de publicitate vor creste cu aproximativ 10%. Justificare: 2001 a fost anul imediat urmator alegerilor; era normala o reticenta, mai ales ca bugetele anului au fost pregatite de marii advertiseri, inca inainte de a se fi incheiat alegerile din noiembrie 2000. In 2001, guvernul Nastase a facut pasi importanti; acest lucru va fi luat in calcul de investitori. As fi considerat o valoare mai mare de 10%, poate, daca nu ajustam cu coeficientul factorilor externi: evenimentele internationale incepute in septembrie 2001 si recesiunea din statele occidentale.r