Retrogradarea emitenţilor de la Rasdaq într-un sistem alternativ de tranzacţionare aruncă piaţa de capital într-o perioadă de convulsii care ar putea afecta semnificativ bursa, în ansamblu, şi investitorii. „Sistemul alternativ de tranzacţionare aprobat de CNVM nu poate fi considerat o „piaţă nereglementată“. Acest lucru se datorează confuziei create între conceptul de „piaţă reglementată“, impus de Directiva MiFID şi preluat ca atare de legea pr
Retrogradarea emitenţilor de la Rasdaq într-un sistem alternativ de tranzacţionare aruncă piaţa de capital într-o perioadă de convulsii care ar putea afecta semnificativ bursa, în ansamblu, şi investitorii.
„Sistemul alternativ de tranzacţionare aprobat de CNVM nu poate fi considerat o „piaţă nereglementată“. Acest lucru se datorează confuziei create între conceptul de „piaţă reglementată“, impus de Directiva MiFID şi preluat ca atare de legea privind piaţa de capital, şi cuvintele „reglementat“ şi „nereglementat“, folosite în limbajul curent.“ Aşa începe comunicatul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) referitor la comentariile pe marginea modificărilor aduse Codului Bursei de Valori Bucureşti în ceea ce priveşte transformarea pieţei Rasdaq în sistem alternativ de tranzacţionare.
Teoretic, decizia CNVM de a transforma Rasdaq în ATS nu ar trebui să reprezinte o problemă. Orice piaţă de capital din lume include şi sisteme alternative de tranzacţionare, unde pot fi listate companii cu capitalizare mică şi cu un număr redus de acţiuni libere pe piaţă (free-float). Din nefericire, decizia vine mult prea tårziu, iar retrogradarea acţiunilor care pånă acum au funcţionat ca pe o piaţă reglementată ridică probleme mari investitorilor. Iar cele mai mari dificultăţi vor apărea în activitatea fondurilor mutuale de investiţii şi a societăţilor de investiţii financiare, care pot deţine doar un procentaj limitat de acţiuni ale societăţilor din pieţe nereglementate.
Pericol de prăbuşire a cotaţiilor
Răspunsul CNVM arată că problemele ridicate nu au susţinere reală. „Nu se pune problema retragerii investitorilor din societăţile ale căror acţiuni se tranzacţionează pe sistemul alternativ aprobat, deoarece, conform legislaţiei actuale, CNVM supraveghează sistemul alternativ în aceleaşi condiţii ca şi pe piaţa reglementată“, declară oficialii instituţiei. Aceasta ar putea însemna, însă, şi modificarea actualelor reglementări referitoare la investiţiile fondurilor.
Conform deciziei CNVM, reglementarea ATS va reveni administratorului sistemului, adică BVB, admiterea la tranzacţionare, dar şi delistarea companiilor, urmånd a fi stabilite de către acesta. Practic, Consiliul BVB ar putea decide delistarea unui emitent în momentul în care nu sunt respectate reglementările sistemului fără o decizie prealabilă a acţionarilor respectivului emitent. „Atragerea companiilor importante, eligibile în forma iniţială a categoriei Rasdaq-Star, de pe Rasdaq la cota BVB este o prioritate, în condiţiile în care piaţa suferă din cauza lipsei de lichiditate“, spune Stere Farmache, preşedintele BVB. Este evident că oficialii bursei urmăresc atragerea emitenţilor, nu delistarea lor. Urmează, însă, o perioadă de turbulenţe pentru piaţa de capital, inclusiv prin deschiderea unor acţiuni în instanţă asupra deciziilor CNVM.
Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor
«Nu se pune problema retragerii investitorilor din societăţile aflate în sistemul alternativ de tranzacţionare.»
Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM
«Atragerea companiilor de pe piaţa Rasdaq la cota bursei este o prioritate pentru BVB.»
Stere Farmache, preşedintele BVB