Piaţa rezidenţială se va confrunta anul viitor cu o serie de variabile, care în funcţie de direcţia în care se vor mişca ar putea duce la o relansare sau la o adâncire a situaţiei actuale. TVA-ul, programul „Prima Casă“ şi sistemul bancar sunt principalele aspecte urmărite de actorii din piaţa imobiliară în gândirea strategiilor pentru 2010. Până de curând, lista problemelor era completată de certificatului energetic, însă obligativitatea acestuia a fost amâna
Piaţa rezidenţială se va confrunta anul viitor cu o serie de variabile, care în funcţie de direcţia în care se vor mişca ar putea duce la o relansare sau la o adâncire a situaţiei actuale. TVA-ul, programul „Prima Casă“ şi sistemul bancar sunt principalele aspecte urmărite de actorii din piaţa imobiliară în gândirea strategiilor pentru 2010. Până de curând, lista problemelor era completată de certificatului energetic, însă obligativitatea acestuia a fost amânată de Guvern pentru anul viitor.
„Provocările anului viitor sunt legate în principal de menţinerea business-ului în funcţiune, pe linia de plutire, acoperirea creditelor pe care toţi oamenii de afaceri le-au făcut şi dacă mai rămâne şi un profit se poate discuta şi de investiţii, cu toate că e greu şi anul 2010 se anunţă mai dificil“, a declarat pentru capital.ro Ionuţ Negoiţă, unul din proprietarii grupului de firme din domeniul construcţiilor Pro Confort.
Potrivit ultimului studiu realizat de Jones Lang LaSalle, lipsa surselor de finanţare arată că nu vor interveni modificări majore în piaţă şi nu vor fi anunţate proiecte noi. Numărul mare al autorizaţiilor de construcţie, faţă de numărul unităţilor finalizate demonstrează caracterul speculativ al tranzacţiilor cu terenuri pentru dezvoltări rezidenţiale.
Strategii greu de realizat pentru 2010
„În primul rând nu ştim cum se va impune certificatul energetic, doi nu ştim dacă TVA-ul va rămâne 5%, va trece la 19% sau la 22%, nu ştim dacă «Prima Casă» va mai continua şi peste toate sunt băncile care ar trebui să continue cu scăderea dobânzilor pentru a creşte apetitul de finanţare. Atingerea plafonului maxim de îndatorare al statului ar trebui să determine băncile să se întoarcă către piaţa reală“, a menţionat Dan Ioan Popp, preşedintele Impact.
După ce au oficialii ministerului dezvoltării au anunţat că vor menţiine obligativitatea certificatului energetic la tranzacţionarea locuinţelor de la 1 ianuarie 2010, Guvernul a amânat, pe ultima sută de metri (pe 29 decembrie), obligativitatea acestuia pentru încheierea contractelor de vânzare-cumpărare de locuinţe vechi, noul termen fiind ianuarie 2011.
Un prim trimestru presărat cu prudenţă
„Dacă vor apărea investiţii noi la nivel rezidenţial, cu siguranţă nu vor şi de anvergură. Personal îmi doresc să fac lucruri, dar sunt rezervat, primul trimestru al anului viitor se pare că va fi mai rău decât anul 2008, iar în acest context cuvântul de ordine este prudenţa. Cererea e legată de ce se întâmplă în economie. Sunt persoane care pot cumpăra şi au nevoie de locuinţe, dar nesiguranţa locului de muncă şi a cursului valutar fac oamenii să stea pe loc“, a subliniat Ionuţ Negoiţă.
Prudenţă vor arăta şi băncile în ceea ce priveşte finanţarea sectorului rezidenţial, dar asta până la epuizarea resurselor. Sistemul bancar local este direct conectat la Occident prin băncile-mamă. Se aşteaptă ca cele din urmă să îşi concentreze atenţia către pieţele de origine şi pe parcursul anului viitor.
„Nu cred că sistemul bancar va avea o influenţă asupra relansării pieţei pe cel puţin trei pătrimi din an. 2010 nu va fi un an mai bun decât 2009, poate finalul anului va aduce o calmare a spiritelor“, consideră preşedintele Impact.
Lupta cu evazioniştii imobiliari
Toate indiciile legate de fiscalitate arată că şi în 2010 se va continua cruciada împotriva companiilor din domeniul construcţiilor şi cel imobiliar, asta pe măsură ce colectarea taxelor şi reducerea evaziunii vor intra pe lista principalelor obiective ale statului.
„Intuiţia îmi spune că până în martie-aprilie nu se va face nimic, după care se vor face strategii de colectare a taxelor şi mă aştept la o creştere a TVA, care inevitabil va duce la o blocare temporară a tranzacţiilor. Va fi o cruciadă pentru taxarea tranzacţiilor, iar tendinţele evazioniste din imobiliare şi construcţii vor fi mai strânse“, concluzionează Dan Ioan Popp.