Numarul de emitenti nu da neaparat si o importanta pe masura sectorului, acesta avand doar 3,5% din capitalizarea totala a BVB si 2% din valoarea totala a tranzactiilor in luna septembrie. “In urma evaluarii sumare a indicatorilor companiilor avute in vedere, se poate observa un declin pe ansamblul sectorului, companiile respective reactionand din punct de vedere economic, mai mult sau mai putin accentuat, la realitatile macroeconomice actuale, insa in mod clar in acelasi tren
Numarul de emitenti nu da neaparat si o importanta pe masura sectorului, acesta avand doar 3,5% din capitalizarea totala a BVB si 2% din valoarea totala a tranzactiilor in luna septembrie.
“In urma evaluarii sumare a indicatorilor companiilor avute in vedere, se poate observa un declin pe ansamblul sectorului, companiile respective reactionand din punct de vedere economic, mai mult sau mai putin accentuat, la realitatile macroeconomice actuale, insa in mod clar in acelasi trend”, se arata intr-un raport de evaluare al departamentului de analiza Active International.
Azomures, una dintre companiile cu o evolutie “extrabursiera” dintre cele mai controversate, a avut si un comportament al pretului actiunilor care a reflectat din plin tensiunile din interior. Scaderea puternica a pretului odata cu anuntarea posibilei inchideri a combinatului a fost urmata de o crestere fulminanta pe masura ce criza a fost aplanata. Mai nou, actiunile au inceput din nou sa se devalorizeze, scaderea generala a Bursei si pretul mare la care ajunsesera facandu-le mai putin interesante.
Una din marile probleme ale Azomures este, ca si in cazul Amonil Slobozia, pretul mare al gazului metan. “Cele doua combinate au o pondere foarte mare a cheltuielilor cu materiile prime in cifra de afaceri, ceea ce face ca si cele mai mici variatii ale acestor cheltuieli sa duca la trecerea de pe profit pe pierdere si invers”, apreciaza analistii Laurentiu Rosoiu si Lucian Albulescu de la Active.
Oltchim, o alta companie din domeniul chimicalelor, are probleme cu procesul prin care Lindsell Enterprises, unul dintre actionarii minoritari, contesta majorarea de capital facuta in favoarea AVAS. Cum statul a continuat sa traga de timp si la ultima adunare generala, situatia a devenit din ce in ce mai confuza, cu influente nefaste asupra pretului actiunilor. Acesta a scazut in doar doua zile cu 18,91%.
Rolast, una dintre companiile uitate de functionarii BVB la Cota, desi are pierderi aproape pe linie, este in cadere libera, de la inceputul anului pretul actiunilor scazand cu mai bine de 50%. Rolast se pregateste sa spuna la revedere Bursei, avand in vedere ca nici in acest an rezultatele preliminare nu sunt prea bune. E de vazut ce se va intampla cu investitorii care ar putea ramane cu banii aproape blocati in actiunile detinute.
Dintre componentele sectorului “Chimice”, nu numai Rolast este la un pas de sistemul alternativ de tranzactionare al BVB. Carbid Fox Tarnaveni are deja la activ doi ani consecutivi cu pierdere, iar in primele trei trimestre din 2005 nu a reusit sa isi imbunatateasca situatia. Interesant e ca aproape 8% din actiunile companiei urmeaza sa fie incluse in Fondul Proprietatea, ele apartinand acum AVAS. Se pare ca statul nu numai ca nu va reusi sa listeze toate companiile din fond pana la lansarea acestuia, dar o parte dintre ele vor mai si parasi piata de capital. Ca sa nu mai vorbim de scaderea abrupta a pretului actiunilor Carbid Fox, cu peste 21% in doar o luna de zile.
Cat despre bacauanii de la Sofert, acestia nu sunt o problema doar pentru Bursa, ci si pentru Ministerul Finantelor. Ultimii patru ani au adus pierdere, primele doua trimestre din 2005 la fel, iar restantele la plata datoriilor catre bugetul de stat, asigurarile sociale si furnizori i-ar face invidiosi si pe cei mai mari evazionisti. Surprinzator, pretul actiunilor a urcat in ultima luna cu peste 50%.
Azomures
Scandalul in mijlocul caruia s-a aflat compania producatoare de ingrasaminte a afectat pretul actiunilor, care insa si-a revenit destul de repede.
sursa: capital
Oltchim
Disputa surda dintre AVAS si Lindsell, referitoare la majorarea de capital efectuata in favoarea statului, a scurtcircuitat pretul Oltchim.
sursa: capital
Policolor
Stabilitatea economica a companiei nu si-a pus amprenta suficient de tare asupra cursului actiunilor Policolor la Bursa de Valori Bucuresti.
sursa: capital
Estimari privind preturile
Amonil
“Se pare ca problemele existente la nivelul intregului sector chimic si asteptarile poate pesimiste ale investitorilor pentru perioada urmatoare au readus Amonil pe trendul de scadere pe care se afla toate societatile din domeniu. Prin urmare, pe fondul unei evolutii negative a pietei, este foarte probabila continuarea trendului de cadere cu o posibila stabilizare in jurul valorii de 0,65 lei”.
Azomures
“In acest moment, caderea in jurul nivelului de 0,29 lei pare a avea caracterul unei corectii a cresterii abrupte din luna septembrie. Pentru perioada urmatoare, Azomures poate intra pe o perioada de acumulare, cu variatii mici intre un minim de 0,27 lei (acesta fiind pragul suport dat de media mobila pe 50 de zile) si un maxim de 0,32 lei (pragul de rezistenta dat de media mobila pe 200 de zile)”.
Oltchim
“Probabil ca neluarea unei hotarari transante in privinta majorarii de capital contestate genereaza inca o serie de sperante speculatorilor, fiind astfel sustinut usor cursul. Oricum, deprecierea foarte probabil ca va continua, un prim prag suport putand fi constituit de nivelul mediei mobile pe 200 zile in jurul valorii de 0,32 lei”.
Policolor
“Putem spune ca, la acest moment, Policolor se afla in situatia de a continua trendul puternic descrescator, data fiind strapungerea mediei mobile pe 200 zile de catre curs. Revenirea cursului peste pragul de rezistenta de 1,18 lei, dat de media mobila pe 200 zile, si consolidarea pretului peste acest nivel, poate constitui o sansa de reintrare a cotatiilor pe un trend crescator, in acord cu piata. Insa mentinerea pretului pe o perioada mai indelungata sub acest nivel creeaza premisele pentru caderea cursului pe un prag suport in jurul valorii de un leu, nivel de la care Policolor a inceput sa se aprecieze, la inceputul lunii iulie”.
sursa: Laurentiu Rosoiu si Lucian Albulescu, Departamentul de analiza Active International