În timp ce piețele se mișcă haotic pe fondul tranzacționării emoționale a investitorilor, persoanele inițiate găsesc resurse pentru a achiziționa acțiuni la prețuri mici, iar minoritarii cu putere de negociere au mai multă încredere în bani-gheață decât în evaluarea de piață.
Evoluția Bursei de Valori București (BVB) depinde de situația internațională. Știrile despre falimentul iminent al Greciei (de fapt, o insolvență controlată) au aruncat în haos bursele și piețele financiare.
Moneda euro s-a mai liniștit doar după ce mai-marii Uniunii au declarat că nu vor lăsa Grecia să cadă în prăpastie și vor face tot ce trebuie pentru a o menține în zona euro. Reacția piețelor a fost imediată, inclusiv BVB a trecut pe verde. Dar randamentele rămân negative pentru majoritatea acțiunilor și indicilor.
BET, indicele celor mai mari zece companii listate, consemnează o depreciere de 14% față de ultima cotație a anului trecut, iar BET-C, indicele compozit, o scădere de 11%. Trendul este în linie cu piețele internaționale, care au reacționat emoțional la problemele economice și au declanșat scăderi ale cotațiilor indiferent de stabilitatea sau profitabilitatea companiilor.
„Era de așteptat să asistăm la o creștere a volatilității și pe piața noastră, o accelerare a mișcării descendente a piețelor externe determinând în mod normal o creștere a activității speculatorilor locali“, spune Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest.
Persoanele inițiate cumpără
Interesant de observat la BVB este însă altceva. În timp ce speculatorii urmăresc direcțiile pe termen scurt și foarte scurt pentru a obține profit din volatilitatea cotațiilor, anunțurile de achiziții ale persoanelor inițiate domină lista știrilor bursiere. Insiderii, adică persoanele care beneficiază de informații din interiorul companiilor, informații care nu sunt făcute publice, cumpără acțiuni ale societăților la care lucrează.
Biofarm, Farmaceutica Remedia, Condmag, Alro Slatina și chiar Bursa de Valori București sunt doar câteva dintre societățile unde insiderii au raportat tranzacții de cumpărare acțiuni. Transferurile sunt interesante deoarece arată că oamenii care cunosc din interior afacerile respective au încredere în stabilitatea și viitorul acestora. Se spune că este bine să cumperi atunci când insiderii achiziționează și să vinzi atunci când aceștia scapă de acțiunile deținute.Și este interesant deoarece nu vom vedea prea curând, adică în cursul acestui an, noi listări la BVB.
Chiar și așteptatele oferte secundare de la Transelectrica și Transgaz, oferte la care chiar se lucrează, vor ajunge la bursă abia anul viitor, timpul până la sfârșitul acestui an fiind prea scurt pentru a finaliza proiectele. Iar pentru evaluarea opțiunilor privind listarea Romtelecom sau fuziunea cu Cosmote a fost aleasă banca de investiții Morgan Stanley.
BCR nu se mai listează
Dar în timp ce societățile la care statul deține încă participații se străduiesc să se listeze, cele la care decizia este luată de privați nu sunt atât de nerăbdătoare. Dimpotrivă – așa cum putem vedea în cazul Băncii Comerciale Române (BCR), al cărei acționar majoritar, Erste Group, a mai făcut un pas important către nelistarea băncii.
„Strategia noastră a fost întotdeauna să deținem maximum posibil în filialele noastre și suntem bucuroși să avem acum această posibilitate și la BCR. În pofida perioadei dificile traversate, Erste Group, ca investitor strategic, are o viziune pe termen lung și își menține încrederea și angajamentul față de România“, a declarat Manfred Wimmer, chief financial officer la Erste Group, după încheierea acordului de principiu cu patru dintre cele cinci societăți de investiții financiare, referitor la transferul acțiunilor deținute la BCR.
Conform calculelor făcute anterior acordului, suma cea mai mare pe care SIF-urile ar fi putut să o primească pentru totalul de 30,1% din capitalul BCR era de 800 milioane euro. Acordul de principiu încheiat evaluează cele 24,1% dintre acțiuni la 435 milioane euro raportat la prețul unui titlu Erste de 20,43 euro (din data de 12 septembrie). Dacă însă raportăm la cotația medie din ultima lună, valoarea pachetului urcă până la 520 milioane euro. Adică un total de 650 milioane euro pentru pachetul total 30,1%, însă SIF Moldova a refuzat să semneze acordul. Oricum, valoarea tranzacției se apropie de estimările anterioare.
Practic, conducerile SIF-urilor au ales banii și titlurile Erste (pentru care au deja o valoare de piață) în locul câștigurilor probabile de pe urma listării BCR. SIF Moldova nu a fost de acord, oficialii declarând că s-ar fi putut obține mai mulți bani dacă SIF-urile erau solidare în acțiuni. „Moldovenilor“ le-a fost lăsată o portiță deschisă, în sensul că pot opta pentru aceeași ofertă.
Însă, pentru a fi posibilă, tranzacția mai are nevoie și de aprobarea acționarilor SIF-urilor, care au fost convocate în perioada următoare. Abia la sfârșitul lunii viitoare sau începutul lui noiembrie vom afla dacă acordul de principiu se va transforma în contract. Premisele sunt favorabile vânzării dacă ne uităm la creșterea cotației SIF-urilor de după publicarea anunțului, aprecierile fiind de peste cinci procente. Indicele BET-FI, al SIF-urilor și al Fondului Proprietatea, rămâne însă la un minus de circa 15% față de începutul anului.
Strategia noastră a fost întotdeauna să deținem maximum posibil în filialele noastre și suntem bucuroși să avem acum această posibilitate și la BCR. Manfred Wimmer, chief financial officer Erste Group.
435 milioane euro este suma pe care Erste Group o va achita, conform acordului de principiu, pentru pachetul de 24,1% din acțiunile BCR, deținut de patru dintre cele cinci SIF-uri.