După ce primele şedinţe din luna august au fost favorabile deţinătorilor de acţiuni listate, ultima săptămånă a readus scăderile generalizate, cele mai afectate fiind acţiunile bancare.

Deoarece în această perioadă se dă o atenţie mult prea mare analizei tehnice pentru o piaţă cu o lichiditate extrem de redusă, precum cea de la Bucureşti, scăderile au fost accentuate după ce principalii indici nu au reuşit să depăşească primele niveluri de rezistenţă mai importante. Este vorba de pragul din zona de 6.400 de puncte pentru BET, dat de minimul din iunie 2006 şi de media mobilă a ultimelor 50 de şedinţe, şi de nivelul de la 36.000 puncte (MM14) pentru BET-FI. După ce aceste praguri au fost testate în finalul primei săptămåni din august şi în şedinţa de luni, fără a se reuşi o străpungere hotăråtă a acestora, speculatorii au fost mult mai agresivi la vånzare. Valoarea tranzacţiilor însă este extrem de redusă, la fel ca în ultima perioadă.

Indicii au încheiat săptămåna cu scăderi importante: BET a pierdut 6,7%, pånă la 5.911 de puncte, iar BET-FI 4,3%, pånă la 34.294 de puncte. Din coşul indicelui BET s-au remarcat acţiunile Transelectrica şi Antibiotice, care au pierdut peste 10%. Afectate au fost şi acţiunile bancare, respectiv Banca Transilvania şi BRD, cu scăderi de peste 9%.

Joi şi vineri, mai mult de jumătate dintre companiile listate au publicat datele financiare semestriale. Deoarece piaţa are în acest moment un puternic caracter speculativ, influenţa situaţiilor financiare asupra evoluţiei cursurilor de tranzacţionare este nesemnificativă. În aceste condiţii, în care o bună parte din variaţii ţin de hazard sau sunt influenţate de informaţii care nu au nicio legătură cu emitenţii, investitorii de portofoliu preferă doar să monitorizeze piaţa, fără să-şi majoreze expunerile pe piaţa de la Bucureşti.

În domeniul companiilor de utilităţi, Transelectrica a obţinut în primele şase luni un profit net de 115,5 de milioane de lei, de peste două ori mai mare decåt cel din perioada similară a anului 2007, în timp ce afacerile au crescut cu aproape 30%, pånă la 1,35 de miliarde de lei. La Transgaz, rezultatele au fost mult mai modeste. Cifra de afaceri a urcat cu 10%, pånă la 543 de milioane de lei, iar profitul net a fost de 143 milioane lei, în creştere cu 3,4%. Acţiunile au scăzut în fiecare şedinţă a săptămånii, ultima tranzacţie de vineri fiind efectuată la 22,5 lei.

O rată de creştere de 23% a profitului net a fost raportată şi de BRD Groupe Société Générale, la venituri totale mai mari cu 87 procente.

În domeniul petrolier, cu un profit net în trimestrul al doilea de 41 milioane lei, Rompetrol Rafinare a reuşit să acopere pierderea de peste 34 milioane de lei de la finele primului trimestru şi să obţină un profit, în primele şase luni, de 6,7 milioane lei. În primul semestru din 2007, compania a raportat un profit net de peste două ori mai mare, de 15,4 milioane lei, realizat şi în acest caz în al doilea trimestru.

120-17714-30bursa33.jpg