tranzacţii Acţiunile companiilor delistate sau ale societăţilor care nu au fost niciodată listate vor putea fi transferate prin sistemul ROTC. Inclusiv titlurile Fondului Proprietatea sau ale BCR.
Chiar dacă Fondul Proprietatea mai are aproximativ un an până când va fi listat pe piaţa Bursei de Valori Bucureşti (BVB), titlurile companiei vor putea fi tranzacţionate în curând. Prin sistemul Romanian Over The Counter (ROTC) de acţiunile Fondului vor fi vândute şi cumpărate prin negociere deschisă, la o valoare care se va apropia în mod real de cea de piaţă.
Proiectul ROTC a fost aprobat de brokeri, constituiţi în Asociaţia Brokerilor, de către BVB şi de către AVAS, în luna iunie a acestui an. În prezent, a intrat pe ultima sută de metri, iar în cazul în care nu vor apărea lucruri neprevăzute, sistemul de tranzacţionare va fi disponibil de la 1 octombrie. „A fost depusă deja notificarea către CNVM (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare), iar autoritatea şi-a dat acordul verbal. Data de lansare de 1 octombrie ar trebui să fie cea corectă, însă experienţa ne-a demonstrat că teoria nu este totuna cu practica“, spune Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.
Acord formal din partea majoritarilor
Apariţia sistemului ROTC nu reprezintă o nouă piaţă bursieră. Nefiind reglementat, sistemul va permite tranzacţionarea acţiunilor nelistate, ceea ce înseamnă că emitenţii nu trebuie să se supună rigorilor BVB (o valoare minimă a capitalului social, un pachet de acţiuni libere la tranzacţionare etc.) Companiile ce urmează a fi valorificate pe ROTC trebuie să aibă registrul acţionarilor înregistrat la Depozitarul Central şi să nu existe drept de preempţiune asupra acţiunilor. „Depozitarul Central vrea să încheie şi un act adiţional cu aceste companii, prin care emitenţii să îşi dea acordul formal referitor la tranzacţionare“, arată Dan Paul. Un astfel de act urmează a fi încheiat şi cu Fondul Proprietatea.
Lista Asociaţiei de companii ce ar trebui să ajungă în sistemul ROTC include 80 de firme, multe dintre acestea cu acţionari minoritari captivi, rămaşi în societate după delistarea de la bursă. „Şi la UniCredit Țiriac există acţionari captivi, ajunşi în această situaţie după transferul proprietăţii, acţionari care nu au ce face în prezent cu titlurile“, spune preşedintele Asociaţiei, care adaugă că şi în grupul BCR există firme mai mici ce ar putea fi incluse în ROTC. „Targetul mare al sistemului se ridică însă la 200 de companii“.
Pe lângă crearea posibilităţii de a tranzacţiona titluri nelistate, ROTC ar trebui să fie o „anticameră pentru listarea la bursă“. Acţionarii majoritari vor putea vedea cât valorează compania lor pe piaţa liberă, interesul investitorilor pentru afacere şi nivelul de finanţare la care ar putea apela.
Alte avantaje se găsesc şi la intermediari, casele de brokeraj membre ale Asociaţiei fiind singurele autorizate pentru tranzacţiile ROTC.
Reguli de practică onestă
Regulamentul de funcţionare al ROTC prevede reguli de practică onestă, de genul celor utilizate la începuturile pieţei Rasdaq. Preţul de tranzacţionare va fi creat prin negociere transparentă cerere-ofertă, în condiţiile în care brokerii vor putea vedea transferurile celorlalţi. De asemenea, va avea loc şi o informare zilnică posttranzacţionare, un raport al volumelor şi valorilor transferate, ce va permite şi observarea evoluţiei pe termen lung.
Şi la UniCredit Țiriac există acţionari captivi, ajunşi în această situaţie după transferul proprietăţii, acţionari care nu au unde vinde titlurile.
Dan Paul, preşedinte Asociaţia Brokerilor
80 de companii include lista Asociaţiei Brokerilor pentru tranzacţionarea ROTC. Ținta finală se ridică la cel puţin 200 de companii din România, inclusiv societăţi din grupul Banca Comercială Română
Valoarea titlurilor FP
Acţiunile Fondului Proprietatea vor putea fi evaluate într-un mod cât mai apropiat de piaţa reglementată prin sistemul ROTC. Conform unor surse ce au dorit să-şi păstreze anonimatul, cotaţia unui titlu FP ar puutea fi de aproximativ 30% din valoarea activului net, adică mai mult de dublu faţă de preţul de pe piaţa „neagră.“