Piața construcțiilor este, în mare, în efervescență, iar dacă vorbim despre infrastructură, promisiunile indică câțiva ani buni de dezvoltare susținută. În acest peisaj, lucrurile piața utilajelor de construcții crește substanțial și achizițiile se îndreaptă către mașini din ce în ce mai performante. Bineînțeles, PNRR, dublat de fondurile europene au stimulat din plin acest lucru.

 Piața utilajelor de construcții. 150 de milioane de euro nu e deloc puțin

Marmorosch București a găzduit, azi, conferința de presă ”Rezultate, realizări și provocări pe piața utilajelor de construcții”. Conferința a fost organizată de Bergerat Monnoyeur (BM), dealer Cat® de peste 90 de ani. Dincolo de discuțiile au ilustrat contribuția pe care o compania în  ecosistemul domeniului de construcții, s-a vorbit și despre finanțările europene care sunt au fost esențiale maturizării segmentului specific.

Pe o piață a construcțiilor și utilajelor de construcții cu creștere semnificativă, Bergerat Monnoyeur a anunțat pentru finalul de an depășirea bornei de 150 de milioane de Euro, ceea ce poziționează compania în top 500 cele mai mari companii din România.

Powered by PNRR

“Cu evoluții oscilante pe componente, volumul lucrărilor de construcții înregistrează o creștere totală de circa 14% pe parcursul primelor 9 luni din acest an, consolidând rolul unui sector strategic în creșterea economiei. Chiar dacă componenta construcțiilor rezidențiale înregistrează o contracție cu 6% pe fondul scăderii cererii din cauza majorării dobânzilor, creșterea sectorului de construcții inginerești cu 34% din acest an este fără precedent în ultimele decenii și este puternic susținută de investițiile realizate din fondurile europene sau PNRR. Cred că un potențial interesant de creștere pe termen mediu îl vor avea și construcțiile nerezidențiale, în special pe componenta parcurilor logistice, a căror suprafață totală s-a triplat în ultimii șapte ani”, a declarat analistul financiar Iancu Guda.

2023, anul-record

Anul 2023 reprezintă un an record în evoluția pieței utilajelor de construcții din România și va înregistra circa 3800 de utilaje vândute. Impulsul s-a datorat extensiei programului de finanțare derulat în perioada 2014-2020, precum și proiectelor de infrastructură mare, cum ar fi partea de autostrăzi. Buldoexcavatoarele reprezintă 27% din totalul de utilaje de construcții, iar cota de piață a Cat pe această categorie este de 33% (1 din 3).

”Piața se îndreaptă spre maturitate, iar acest lucru se vede prin creșterea numărului de utilaje specializate, așa cum sunt excavatoarele – cu dimensiuni de la 1,5t la 90t. În 2023 excavatoarele vor reprezenta 36% din totalul utilajelor vândute și unul din patru excavatoare este Cat”, a declarat Liviu Neagu, director general Bergerat Monnoyeur.

Catalizatorii unei creșteri solide și sustenabilitatea adiacentă

Una dintre veștile bune este că rata de absorbție a fondurilor europene a crescut în timp de la 79% pentru programul 2007-2013 la 83,04% pentru programul 2014-2020, datorită  extensiilor de timp acordate de la an la an.

Ceea ce ne arată că este o corelație directă între finanțările europene și evoluțiile din piață, dar nu ne asigură și o predictibilitate pentru anii care vor urma – dacă nu se păstrează acest trend al absorbției.

”Bergerat Monnoyeur își asumă rolul de a participa la construirea unei piețe mature, luând unele măsuri cheie. Grupul se va implica mai ales prin reducerea amprentei de carbon cu 3% printr-o serie de măsuri bine planificate, cum ar fi utilizarea de materiale 98% reciclabile utilizate de producători în realizarea noilor echipamente, prin tehnologiile inovatoare care vor reduce cu circa 25% consumul de combustibil, precum și optimizând utilizarea tehnologiei prin reducerea cu 10% a timpulul la relanti și cu 7% a amprentei de carbon prin operarea eficientă a utilajelor, a declarat Liviu Neagu, CEO Bergerat Monnoyeur Romania.

În cadrul conferinței s-a analizat și impactul măsurilor fiscale care se anunță, precum și provocările pe care le au companiile care ar putea beneficia de finanțările din PNRR.