În contextul pandemiei de coronavirus, oficiul european de poliţie, Europol are previziuni sumbre. Catherine de Bolle, șefa Europol a atras atenția că o viitoare descoperire a unui vaccin împotriva COVID-19, va conduce la formarea unei pieţe de copii false ale unui astfel de vaccin.
Adresându-se Comisiei pentru Libertăţi Civile din Parlamentul European, șefa Europol a spus că ”vânzarea de produse frauduloase şi sub standard este în expansiune în economia pandemiei” prin intermediul internetului, atât prin canalele obişnuite de vânzare cât şi prin aşa-numitul ”dark web”.
”Estimăm că atunci când va exista un vaccin (împotriva COVID-19), delincvenţii vor folosi această oportunitate pentru a vinde vaccinuri false”, a spus Catherine de Bolle, citată de agenţia EFE.
Aceasta a menţionat că a fost observată o creştere a ofertei de produse medicale contrafăcute nu doar în cazul medicamentelor folosite pentru tratarea noului coronavirus, cât şi în cazul unor produse cum ar fi combinezoanele de protecţie ori testele de depistare a COVID-19.
”Suspectăm că majoritatea produselor farmaceutice şi substanţelor active vândute în UE au originea în India şi China. Ambele ţări au o industrie chimică farmaceutică semnificativă, atât licită cât şi ilicită”, subliniază Catherine de Bolle.
Ea a menţionat în acest context că, în urma unei discuţii prin videoconferinţă cu autorităţile chineze, s-a convenit o creştere a cooperării între UE şi China pentru a combate acest tip de fraudă.
Cresc furturile de produse medicale
În ceea ce privește alte tipuri de infracţiuni a căror evoluţie a fost influenţată de pandemie, şefa Europol a semnalat o scădere a furturilor din locuinţe, crescând în schimb furturile de echipamente şi produse medicale.
Un fenomen nou îl reprezintă înşelătoriile comise de indivizi care pretind a fi echipe de dezinfecţie pentru locuinţe, ţinta lor predilectă fiind persoanele vârstnice.
Catherine de Bolle mai semnalează că şi mediul online a cunoscut în timpul acestei pandemii o creştere a infracţionalităţii, ea menţionând aici mai ales cazurile de ‘phishing’ (furt de identitate) şi distribuirea de programe malware prin intermediul aplicaţiilor pentru videoconferinţe.