In contradictie cu perioada recenta, cand cotatia EUR/USD s-a inscris intr-un interval destul de stramt, in aceasta saptamana, volatilitatea a explodat. Spuneam in articolele trecute ca lipsa de trend ce a caracterizat aproape intreaga luna februarie va inceta la inceputul lui martie, adaugand ca sedinta BCE va putea determina aceasta schimbare, eliminandu-se astfel si tensiunile deja create in piata.
Asa s-a si intamplat: daca inainte de sedinta BCE cotatia EUR/USD se situa in jurul nivelului 1,1920, decizia de crestere a dobanzii cu 0,25%, la 2,5%, si comentariile facute de Jean-Claude Trichet au determinat o crestere spectaculoasa a cotatiei, pana la un maxim intra-day la 1,2093. Din comentariile facute de Domnia sa, am putut extrage cateva aspecte importante: trendul de crestere economica va continua, inflatia poate deveni un potential pericol cauzat de cresterile costurilor salariale si energetice si ,mai ales, faptul ca exista un surplus de lichiditate (indicatorul M3) in economia europeana. Toate acestea au intarit convingerea ca BCE va fi una dintre bancile centrale majore care vor continua ridicarea dobanzii in trimestrele urmatoare.
Daca, pana in prezent, estimarile indicau o posibila ridicare la 2,75% in luna iunie, probabilitatea ca acest nivel sa fie atins mai devreme (in mai sau poate chiar aprilie) a crescut mult, de aici rezultand si cresterea cotatiei EUR/USD. Bucuria celor cu pozitii long pe EUR/USD nu a durat mult: in sesiunile urmatoare de tranzactionare, cotatia a inregistrat un recul considerabil, atingand un minim intra-day la 1,1866. Motivatia acestei schimbari bruste de directie nu are legatura cu BCE, ci cu FED. Mai precis, cu presedintele St. Louis FED, William Poole: “daca in lunile ce vor urma datele economice vor fi la fel de puternice, va trebui sa apasam mai tare pedala de frana”, adica scumpirea in continuare a creditului. Un semnal clar ca FED va putea ridica dobanda la 5% pana in vara si poate la 5,25% pana la toamna, daca acele conditii se vor indeplini.
Din acest motiv, investitorii isi abat acum atentia asupra agendei economice iminente, cu precadere asupra datelor referitoare la situatia somajului din SUA, pentru a intui urmatoarele miscari ale bancii federale. Estimarile indica o rata a somajului in continuare extrem de scazuta, 4,7%, si o cifra de peste 200.000 de noi locuri de munca pentru februarie. Pana atunci va fi publicat si deficitul comercial, estimat la 66,5 miliarde de dolari. Ei au mizat deja pe intarirea dolarului, bazata pe aceste estimari. Daca realitatea nu va confirma asteptarile, nu se intrevad semne bune pentru dolar, cel putin pe termen scurt.
sursa: www.wbs.ro