Saptamanile trecute am evidentiat un aspect interesant al fluctuatiei cotatiei EUR/USD: acela ca, in perioada recenta, dupa fiecare crestere mai importanta a urmat o corectie. Tot atunci am anticipat ca, de data aceasta, s-ar putea sa fie altfel. Asa s-a si intamplat: practic, de la mijlocul lunii aprilie, cotatia EUR/USD s-a inscris pe o traiectorie cu sens unic in sus, fara intoarceri din drum.
La redactarea articolului de saptamana trecuta, un euro valora 1,2447 dolari, iar acum valoreaza 1,2645 dolari, cu doua figuri (o figura = 100 pips) mai mult, adica o crestere de 1,6% in numai o saptamana. Cu alte cuvinte, acea corectie despre care am vorbit nu a mai avut loc. De fapt, de la inceputul anului, euro a crescut de la 1,1840 la 1,2645, adica peste 6,5% si motivatia consta atat in cresterea deficitului bugetar si comercial din Statele Unite, in pierderea iminenta a avantajului dat de trendul crescator al dobanzii de care a beneficiat dolarul, cat si intr-o schimbare majora a sentimentului investitorilor.
La acestea se adauga si tendinta din ultimele luni a bancilor centrale de realocare a detinerilor de valuta, in sensul cresterii ponderii acestora in euro. Intentii similare si-au exprimat recent si bancile centrale din Suedia si Finlanda, deci lista se mareste pe zi ce trece. Dat fiind faptul ca, cel putin pentru moment, nu se intrevede vreo schimbare majora in toate acestea, cotatia EUR/USD isi va pastra acest trend crescator. Cel mult va face o corectie pe termen scurt (adica un “profit taking”) de maximum doua-trei figuri si apoi isi va relua urcusul. Investitorii isi vor abate atentia asupra a doua evenimente importante ale acestei saptamani: sedinta Bancii Centrale Europene si publicarea datelor despre somajul din Statele Unite.
Piata nu anticipeaza o modificare de dobanda la sedinta din 4 mai, dar cu siguranta asteapta “o promisiune” in acest sens din partea lui Jean-Claude Trichet pentru luna iunie. Pentru ca situatia din economia europeana nu permite o relaxare exagerata a vigilentei, mai ales din cauza pietei fortei de munca si presiunilor salariale, nu estimez ca Jean-Claude Trichet sa surprinda pietele financiare amanand in iulie sau august momentul ridicarii dobanzii. La o zi dupa sedinta BCE vor fi publicate datele despre somajul din SUA. Analistii estimeaza ca in luna aprilie au fost create 200.000 de noi locuri de munca si ca rata somajului a ramas constanta, 4,7%. O cifra situata in intervalul 220.000-250.000 va putea atrage o crestere a dolarului. La fel de bine, insa, o cifra sub 180.000 va da cu siguranta “apa la moara” celor cu pozitii Short pe dolar. Va vom tine la curent.