Saptamana aceasta a fost diferita. Daca in perioada recenta datele erau mixte, in sensul ca unele favorizau moneda unica, in timp ce altele sprijineau dolarul si trebuia sa le distingem pe cele care aveau sa dea tonul pietei, in aceasta saptamana parca toate s-au adunat impotriva dolarului. Sa derulam filmul evenimentelor.
Mai intai, a fost publicat deficitul comercial inregistrat de Statele Unite, care a atins un nou record, la valoarea de 68,51 miliarde USD. In ziua urmatoare, s-au publicat datele oficiale despre somaj: rata somajului a crescut la 4,8% fata de 4,7% si s-au creat 243.000 de noi locuri de munca, dar datele din luna precedenta au fost revizuite negativ: de la 193.000 la 170.000. Din acestea rezulta ca economia functioneaza la turatie ridicata, dar supraincalzirea ei si, implicit, cresterea inflatiei nu este, cel putin pentru moment, un pericol.
Apoi a sosit vestea ca Emiratele Arabe Unite, ale caror rezerve sunt estimate la 28 de miliarde de dolari, isi vor schimba 10% din acestea in euro. Se prea poate ca decizia sa fie generata de refuzul Camerei Reprezentatilor cu privire la tranzactia care ar fi dat controlul a sase mari porturi din Statele Unite unei companii din Dubai. Deja cotatia EUR/USD se apropia de 1,2000…
In tot acest timp, declaratiile facute de Trichet: “dobanda in zona europeana este inca la un nivel scazut”, “Banca Centrala Europeana va face tot ce ii sta in putinta sa tina inflatia sub control” si Weber (membru al Consiliului Guvernator al BCE): “exista riscuri inflationiste si un exces de lichiditate in economia europeana” nu au avut decat darul de a ajuta la cresterea cotatiei EUR/USD. La acestea s-a adaugat si valoarea deficitului de cont curent al Statelor Unite: 224,9 miliarde de dolari pentru ultimul trimestru al anului 2005.
In sesiunea urmatoare de tranzactionare, trendul de scadere al dolarului a continuat ca urmare a publicarii “Net Capital Flows”. Acesta reprezinta fluxul de capital legat de investitiile directe, de cele de portofoliu si de imprumuturile externe si apare lesne concluzia ca o cifra de numai 66 de miliarde de dolari aflux de capital strain nu poate acoperi deficitul comercial inregistrat de Statele Unite.
Ca urmare a tuturor celor mentionate mai sus, dolarul a avut in aceasta saptamana o sigura directie: in jos. De la nivelul suport din zona 1,1850-1,1860 pana la rezistenta din zona 1,2080 nu s-a oprit din drum. Poate ca rezistenta va tine si ca indicele preturilor de consum si productia industriala se vor constitui intr-un pit-stop. Exista insa sanse sa nu fie. Vom vedea saptamana viitoare.
sursa: www.wbs.ro