Piata valutara externa (forex): Greenspan e inca la moda

Saptamana trecuta, aminteam importanta pe care o vor avea datele despre somajul din SUA asupra cotatiei dolarului. Tot atunci, estimam ca, daca acestea vor iesi mai slabe, vom vedea o cotatie EUR/USD peste 1,3000. Nu am gresit cu mult: maximul intra-day atins a fost 1,2979. Insa, cotatia nu a stat mult in acea zona si a scazut la 1,2800 in numai doua zile. Motivatia acestui “zig-zag” nu este complicata. Datele despre somajul din SUA au produs o surpriza: in luna mai s-au creat numai

Saptamana trecuta, aminteam importanta pe care o vor avea datele despre somajul din SUA asupra cotatiei dolarului. Tot atunci, estimam ca, daca acestea vor iesi mai slabe, vom vedea o cotatie EUR/USD peste 1,3000. Nu am gresit cu mult: maximul intra-day atins a fost 1,2979. Insa, cotatia nu a stat mult in acea zona si a scazut la 1,2800 in numai doua zile. Motivatia acestui “zig-zag” nu este complicata. Datele despre somajul din SUA au produs o surpriza: in luna mai s-au creat numai 75.000 de noi locuri de munca, cu aproximativ 100.000 mai putin decat estimarile. Un motiv pentru FED sa amane decizia de ridicare a dobanzii. In acelasi timp, insa, rata somajului a scazut la 4,6%. Un motiv pentru FED sa nu amane momentul 5,25%. Dar Average Hourly Earnings (castigurile medii orare) au inregistrat o crestere de numai 0,1%, fata de 0,3% estimari. Inca un motiv de pauza. Investitorii au socotit: este 2-1 pentru amanare si au vandut dolari, cotatia EUR/USD inregistrand o crestere din zona 1,2800 pana la maximul amintit mai sus.


Apoi, a sosit declaratia data la Washington de Ben Bernanke, cu ocazia International Monetary Conference: “FED trebuie sa ramana vigilent asupra inflatiei, in conditiile in care economia americana se indreapta spre o perioada de slabire a cresterii economice”. Se poate specula faptul ca a imprumutat cuvantul “vigilenta” de la Jean-Claude Trichet, cuvant care a fost folosit intotdeauna ca o telefonare a intentiei de a ridica dobanda de referinta. Traderii si-au intors pozitiile si EUR/USD a coborat din nou in zona 1,2800.


Ca o parere personala, Ben Bernanke nu a dorit sa induca ideea 5,25% la finele lunii iunie. Din discursul domniei sale nu reiese decat faptul ca FED inca nu stie ce va face la urmatoarea sedinta. De fapt, se prea poate ca sedinta sa fie una “cu cantec”, pentru ca nu exista o opinie generala a comitetului federal, intre membri existand o diviziune certa. O parte sustin ca inflatia este un pericol si ca dobanda trebuie ridicata, pe cand cealalta parte adera la ideea unei pauze. Exista insa un aspect interesant in discurs: acela ca domnia sa a facut referire la efectul de intarziere al politicii monetare. Pana sa-si faca simtita prezenta in economie, poate trece minimum o jumatate de an, si din aceasta cauza “seria Greenspan” de ridicari ale dobanzii inca mai are un cuvant de spus.
Ben Bernanke va pune sigur in balanta acest aspect, precum si acela al prognozatei slabiri a cresterii economice. sansele de a avea tot 5% dupa urmatoarea sedinta inca sunt mari.

sursa: www.wbs.ro