In articolul de saptamana trecuta spuneam ca la prima vedere ar parea ca speculatorii, dezamagiti de discursul lui Alan Greenspan si de faptul ca dolarul nu a putut recuceri nivelul de 1,2000, si-au inchis pozitiile Long pe dolar si promiteam ca vom analiza de ce aceasta miscare este, cel putin pentru moment, gresita.


Din discursul domniei sale am putut desprinde faptul ca FED va continua seria ridicarilor de dobanda in acelasi mod ca si pana acum. Un studiu recent releva faptul ca mai sunt de facut cativa pasi pana la un nivel neutru al dobanzii: de la 3,25% in prezent la 3,5% in august, 3,75% in septembrie si 4% pana la sfarsitul anului. Exista posibilitatea ca un nivel situat intre 4% si 4,5% sa fie neutru (adica sa fie peste rata inflatiei si, in acelasi timp, sa nu pericliteze cresterea economica). Cu alte cuvinte, putem estima ca in iarna si primavara lui 2006 vom avea dobanda la dolar, in medie, 4,25%.


Va aduceti aminte de incertitudinile politice aparute recent in Europa, care au grevat mult asupra increderii investitorilor in moneda unica. In acea perioada, factorul politic a exercitat presiuni asupra Bancii Centrale Europene in vederea reducerii dobanzii intr-o incercare de a realimenta cresterea economica, atat de necesara politicienilor in fata electoratului. Inca o data am avut dreptate atunci cand am apreciat pozitia de neclintit a lui Jean-Claude Trichet si am avertizat cititorii ca nicidecum nu va avea loc o astfel de reducere. Acum se pare ca situatia din zona europeana s-a mai calmat intrucatva, iar investitorii “pun in pret” deja o relansare a economiei. Deci, urmatoarea miscare a ECB va fi de ridicare a dobanzii. Cand si cu cat anume? Binecunoscuta fiind deja inertia specifica europeana, in cel mai optimist scenariu, pot anticipa o crestere a dobanzii de la 2% (cat e in prezent) la 2,25% pana la finele anului si pana la maximum 2,5% in primele luni ale anului viitor. Repet: in cel mai optimist scenariu.


Revenind, un simplu calcul comparativ ne arata de ce dolarul are inca resurse de crestere: dinamica diferentei de dobanda fata de euro. Avem acum 3,25% dobanda pentru dolar si 2% pentru euro. Deci o diferenta de 1,25%. Dupa estimari, in termen de sase luni vom avea 4,25%, respectiv 2,5%. Adica o diferenta de 1,75%, mai mare cu 0,5% in favoarea dolarului.
Privind prin aceasta prisma, frica investitorilor de a nu lansa in continuare pozitii pe cresterea dolarului este de neexplicat. Cu atat mai mult cu cat recenta decizie a Chinei privind liberalizarea limitata a yuanului vine deasemenea in sprijinul dolarului.


































Sursa: WBS



Mini-serialul nostru va continua saptamana viitoare cu o analiza a influentelor deciziei Chinei asupra inflatiei din Statele Unite si vom vedea cum politica dusa de Greenspan isi va gasi un nou aliat.