Contradictia dintre datele fundamentale si evolutia cursului s-a mentinut pe final de an. Desi dolarul ar fi trebuit de mult timp sa fie afectat de situatia deficitelor gemene (comercial si bugetar), totusi, interesul investitorilor in aceasta moneda s-a mentinut la cote inalte. Cine si-ar fi imaginat acum un an, cand cotatia EUR/USD stabilea un maxim istoric la 1,3667, ca dolarul va creste aproape 15%, desi, practic, nimic nu s-a schimbat in bine in economia americana?
Trendul de crestere a dobanzii a continuat in 2005 la fel ca si in 2004, economia a functionat tot cu motoarele turate, iar deficitul comercial s-a agravat. Insa, 2005 a fost anul in care investitorii au preferat sa isi abata atentia aproape exclusiv asupra diferentei de dobanda dintre dolar si euro, care a crescut constant. Explicatia nu este complicata: este avantajos sa te imprumuti intr-o moneda cu dobanda mica (euro), si sa schimbi banii intr-o moneda cu dobanda mare sau in crestere, asa cum este dolarul. Investitia se poate face apoi, de exemplu, in bonuri de tezaur emise de statul american, care sunt purtatoare de dobanda si considerate fara risc. Saptamana trecuta, a fost dat publicitatii deficitul comercial inregistrat de Statele Unite in luna octombrie: un nou record, la valoarea de 68,9 miliarde de dolari, fata de 66 miliarde in luna precedenta.
Logica ar fi trebuit sa conduca la scaderea rapida a dolarului, dar acest fenomen nu s-a intamplat. Recentul atac esuat asupra nivelului de 1,2050 sta marturie pentru acest aspect, cotatia EUR/USD fiind acum cu putin peste 1,1800. O posibila rezistenta la scaderea dolarului ar fi putut fi data de repatrierile profiturilor facute in strainatate de catre companiile americane, in dorinta de a beneficia de conditiile favorizante de impozitare, daca acestea se petrec pana la 31 decembrie. Personal, nu cred ca “pe ultima suta de metri” inaintea sarbatorilor de iarna acest fenomen sa mai fie valabil la fel de mult ca in lunile recente. Aspectul determinant este cu totul altul: pozitiile marilor fonduri de investitii sunt de mult timp construite pe cresterea dolarului la finele anului si, practic, acestea nu au nici un interes ca dolarul sa scada.
Fenomenul care s-a intamplat exact acum un an se intampla si acum, dar in oglinda. De aceea am estimat acum cateva saptamani ca un curs EUR/USD mult peste 1,2000 nu este foarte probabil anul acesta, desi datele fundamentale sugerau cu totul altceva. In 2006 insa, raportul de forte se va schimba. Nu voi fi mirat nicidecum daca voi vedea din nou o cotatie peste 1,2500 sau poate 1,3000 in a doua jumatate a anului.