Piata valutara externa (forex): Jean-Claude Trichet – “Omul saptamanii”

Cele mai importante fluctuatii ale cotatiei EUR/USD s-au datorat lui Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene. La conferinta de presa ce a urmat sedintei BCE, Domnia sa nu a mai folosit termenul de “vigilenta” in ceea ce priveste inflatia, iar cotatia a scazut o figura (100 pips), de la 1,2115 la 1,2015. A doua zi in schimb, la un seminar, a reintrodus acest termen, trimitand EUR/USD din nou peste 1,2100. Care sa fie explicatia importantei atat de mari a exprima

Cele mai importante fluctuatii ale cotatiei EUR/USD s-au datorat lui Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene. La conferinta de presa ce a urmat sedintei BCE, Domnia sa nu a mai folosit termenul de “vigilenta” in ceea ce priveste inflatia, iar cotatia a scazut o figura (100 pips), de la 1,2115 la 1,2015.



A doua zi in schimb, la un seminar, a reintrodus acest termen, trimitand EUR/USD din nou peste 1,2100. Care sa fie explicatia importantei atat de mari a exprimarii? Inca de aproape jumatate de an, in declaratiile oficiale, presedintele BCE a introdus acest termen. Intai: “trebuie sa fim vigilenti”, apoi in noiembrie: “trebuie sa fim foarte vigilenti”, avertizand astfel ca o ridicare de dobanda este iminenta. In decembrie, la ridicarea dobanzii, a folosit din nou acest termen.



Insa, saptamana trecuta nu a mai facut-o, iar investitorii au considerat ca inflatia nu mai prezinta un pericol la fel de mare, deci euro nu va mai beneficia de inca o ridicare de dobanda intr-un timp relativ scurt. Posibil ca a doua zi, dupa ce a constatat reactia negativa a pietei, Domnia sa sa fi considerat ca revenirea la “vigilenta” va ajuta din punctul de vedere al transparentei si credibilitatii in fata pietelor financiare. Asa s-a si intamplat, euro recastigand in scurt timp terenul pierdut in fata dolarului. Motivatia este simpla: Domnia sa previzioneaza deja trendul inflatiei si al miscarilor de dobanda si doreste sa instiinteze pietele financiare asupra viitorului politicii monetare a BCE. De aceea, devine extrem de important sa existe un limbaj comun, cu fraze si cuvinte alese cu grija de banca centrala. Misiunea insa nu se termina aici, pentru ca acest limbaj trebuie sa fie bine inteles si de pietele financiare. In momentele in care acestea dau semne ca nu au inteles bine mesajul, oficialii bancii centrale au obligatia sa intervina si sa lamureasca lucrurile.


Asa cum am anticipat in articolul trecut, investitorii nu au parut impresionati de datele despre deficitul comercial inregistrat in Statele Unite in luna noiembrie, desi acesta a aratat o imbunatatire: 64,21 miliarde de dolari fata de 68,13 miliarde in luna precedenta, iar dolarul a ramas aproape neschimbat la publicarea datelor oficiale. Nivelele de suport si rezistenta identificate saptamana trecuta raman inca valabile. Momentan ne aflam intr-o perioada de consolidare dupa raliul cotatiei de la inceputul anului, dar acest lucru nu va mai dura mult. Anticipez o volatilitate in crestere in saptamanile urmatoare.

sursa: www.wbs.ro