Pe 26 august, moneda unica a inregistrat un maxim al perioadei la valoarea de 1,2342. Inca functiona optimismul investitorilor in ceea ce priveste economia europeana. Dupa weeked-ul in care uraganul Katrina si-a inceput traseul devastator asupra teritoriilor SUA, dolarul a inceput insa sa se intareasca, aparent paradoxal, ajungand pana la 1,2167 fata de moneda unica. La ora redactarii acestui articol, cotatia EUR/USD este totusi din nou aproape de 1,2350. Acest traseu aparent haotic isi poat
Pe 26 august, moneda unica a inregistrat un maxim al perioadei la valoarea de 1,2342. Inca functiona optimismul investitorilor in ceea ce priveste economia europeana. Dupa weeked-ul in care uraganul Katrina si-a inceput traseul devastator asupra teritoriilor SUA, dolarul a inceput insa sa se intareasca, aparent paradoxal, ajungand pana la 1,2167 fata de moneda unica.
La ora redactarii acestui articol, cotatia EUR/USD este totusi din nou aproape de 1,2350. Acest traseu aparent haotic isi poate gasi multe explicatii. Unii analisti au considerat ca acea crestere a dolarului s-a datorat noului nivel record al pretului petrolului, la peste 70 de dolari pe baril. si cum apoi oficialii americani au anuntat ca vor apela la rezervele strategice de petrol pentru a suplini cererea din piata, iar cotatia “aurului negru” a coborat rapid sub 69 de dolari, scaderea ulterioara a bancnotei verzi a fost perfect explicabila.
La o analiza mai atenta vom observa ca lucrurile au stat cu totul altfel: Katrina nu a avut aproape nici o influenta asupra cursului EUR/USD, ci doar asupra pietei de capital si a cotatiei yenului japonez (Japonia fiind o economie puternic dependenta de importurile de petrol. Intarirea dolarului isi gaseste adevarata explicatie in faptul ca investitorii, dupa cateva saptamani in care “pusesera in pret” vesti bune din zona europeana, si-au schimbat politica si au cumparat dolari in speranta ca datele despre economia americana vor arata cel putin la fel de bine ca si cele din Europa.
Cand Consumer Confidence Index (Indicele de incredere a consumatorului) a fost facut public s-au bucurat, pentru ca estimarile au fost cu mult depasite (105,6 fata de 101,5), iar dolarul a inregistrat acel maxim, la 1,2167, fata de euro. Bucuria generata de aceste investitii cu caracter puternic speculativ a durat doar o zi, pana cand indicele Chicago PMI s-a dovedit a fi mult sub asteptari: 49,2 fata de 61,5. Efectele nu s-au lasat asteptate: cotatia EUR/USD a inregistrat o crestere de la 1,2205 la 1,2350 in numai cateva ore.
Concluzia apare limpede: piata a acumulat tensiuni datorita caracterului speculativ al investitorilor. De aceea, anticipez formarea unui trend bine definit peste cel putin cateva saptamani. Pana atunci, recomand prudenta in tranzactionare!
Sursa: www.wbs.ro