Desi destul de stearsa din punctul de vedere al datelor economice, saptamana a fost interesanta prin pozitionarea investitorilor. Au fost numai doi indicatori importanti: bunurile de folosinta indelungata si indicele de incredere a consumatorului din SUA. Desi primul a scazut cu 0,3% fata de luna precedenta, componenta din care s-au extras transporturile a crescut cu 0,7%. Al doilea indicator (Consumer Sentiment) s-a situat pe acelasi trend optimist: in crestere la 105,7 fata de 103,5 estimari. Din analiza acestora nu rezulta nimic care ar putea opri FED sa ridice dobanda cu 0,25% la 5,25% la sedinta din 29 iunie.
O mare parte din piata gandeste la fel, in pretul cotatiei EUR/USD fiind deja inclusa majorarea dobanzii. Problema care se pune este ca restul investitorilor “merg” pe o crestere cu 0,5%, si nu prin pozitii spot, ci prin pozitii create cu produse derivate de tip options. Adica, in schimbul unei mici prime platite, cel care mizeaza pe o ridicare cu 0,5% a dobanzii (care s-ar constitui intr-un avantaj dat dolarului) devine posesorul unor contracte de tip Put pe EUR/USD. Daca estimarea se adevereste, rata profitului poate fi extrem de mare. In celalalt caz insa, riscul este limitat la prima platita. Pana aici, totul e limpede. Devine mai interesant daca privim si dintr-o alta perspectiva: investitorul a cumparat acele optiuni (cu risc limitat) de la un vanzator.
In cazul in care FED chiar va ridica dobanda cu 0,5% si cotatia EUR/USD ar scadea masiv, acesta din urma (a carui pozitie este Short Put) va avea de infruntat un risc mult mai mare si este nevoit sa se protejeze de pe acum. Cel mai simplu este sa faca asta printr-o pozitie spot pe sensul scaderii EUR/USD. Scadere EUR/USD inseamna crestere dolar. Deci situatia din piata ne arata un dolar umflat artificial. Sa vedem ce se va putea intampla in urma sedintei FED. In cazul in care FED chiar va ridica dobanda cu 0,5% (desi probabilitatea este extrem de redusa), cotatia EUR/USD va scadea, si cumparatorul de contracte options va castiga, in timp ce vanzatorul va pierde pe aceste contracte, dar va castiga pe pozitia spot.
Daca insa FED va ridica numai cu 0,25% si nu va avea un limbaj foarte virulent impotriva inflatiei, dolarul isi va pierde avantajul, cotatia EUR/USD va creste si cumparatorul va pierde, dar numai suma investita initial. Vanzatorul va castiga pe acea optiune, dar marea lui problema va fi pozitia spot, pe care va fi nevoit sa o inchida. Fapt ce va duce la amplificarea cresterii cotatiei EUR/USD. Mai este o zi pana la sedinta FED. Numaratoarea inversa a inceput. Parerea mea e ca acel cumparator va pierde prima platita…
sursa: www.wbs.ro