Lipsa de trend ce a caracterizat recent evolutia cursului EUR/USD a continuat si in aceasta saptamana. Investitorii nu au avut date noi pe care sa isi bazeze deschiderea de noi pozitii sau inchiderea celor existente. Cotatia a avut nenumarate incercari de a sparge pragul suport din zona 1,2540, dar fara succes. Putem deja trage concluzia ca raliul dolarului (inceput de la aproape 1,3000 fata de euro, pe 5 iunie) da semne de oboseala. Cum investitorii au pus deja in pret o ridicare a dobanzii de la 5% la 5,25%, la sedinta FED de la finele lunii iunie, si cum saptamana a fost destul de saraca in date macroeconomice noi, cotatia a evoluat intr-un “trading range” marginit de un minim intra-day la 1,2532 si un maxim la 1,2678.


Sa ne abatem atentia acum asupra analizei grafice pentru cotatia zilnica a EUR/USD: media mobila la 55 de intervale (construita pe baza seriilor lui Fibonacci) a “tinut”, cum se spune in bransa. La fel si linia de 38,2 retracement. Ambele instrumente de analiza grafica arata ca nivelul situat in zona 1,2540 este extrem de important. Oscilatorii insa nu dau indicatii despre inceperea unui nou trend: RSI este situat intr-o zona mediana si Stochastic-ul la fel, deci cotatia nu este nici in zona de supracumparare, nici in cea de supravanzare. Doar DMI pare sa induca ideea ca acest trading range nu va mai dura mult: liniile DX si ADX sunt, statistic vorbind, la nivele destul de reduse. Rezulta ca se va forma un trend nou, dar nu neaparat in zilele urmatoare.


O incercare reusita de a sparge suportul 1,2540 va duce cu siguranta la amplificarea trendului descendent. La sfarsitul lunii aprilie, trecerea peste 1,2400 a determinat marile fonduri de investitii sa intre “long” in piata. Consecinta: in numai cateva saptamani ne-am apropiat de 1,3000. O scadere sub 1,2500 in perioada urmatoare ar putea determina o reactie inversa, fapt ce ar conduce la o cotatie EUR/USD de 1,2300 sau 1,2200 in aceasta vara.


In schimb, daca zona 1,2720-1,2750 (determinata de mediile mobile la 34 si 21 de intervale si de o alta linie Fibonacci retracement) va fi depasita, raliul ce va avea ca scop cucerirea redutei 1,3000 va putea reincepe. Nu recomand nimanui sa tranzactioneze exclusiv pe baza analizei grafice. Este extrem de buna la stabilirea momentului cand este bine sa initiem sau sa inchidem o pozitie, dar numai daca sensul sugerat concorda cu analiza fundamentala (pentru actiuni) si cu analiza macroeconomica (pentru piata Forex). Aceasta din urma va dicta legea saptamana viitoare, la sedinta FED.


sursa: www.wbs.ro