EUR/USD a inchis anul 2005 la 1,1840, confirmand estimarea facuta in luna noiembrie si repetata in decembrie: cotatia nu va fi, la finele anului, peste 1,2000, urmand ca in 2006 trendul crescator al dolarului sa inceteze. Noul an a debutat cu o volatilitate sporita: un atac nereusit asupra nivelului 1,1800, urmat apoi de o crestere spectaculoasa pana peste 1,2020 in a doua zi de tranzactionare.




De ce a avut loc aceasta volatilitate sporita tocmai in primele zile ale noului an? Marile fonduri de investitii, care aveau deja create pozitii pe cresterea dolarului cu scadenta la finele lui 2005, si-au incasat profitul si nu au mai exercitat presiuni in piata pe sensul pozitiilor lor. Apoi, dat fiind faptul ca legea administratiei Bush, prin care companiile americane ce isi repatriaza profitul beneficiaza de conditii avantajoase de impozitare, a avut efect numai pana la 31 decembrie, dolarul a mai pierdut inca un sprijin. Din aceste motive, o cotatie EUR/USD peste 1,2000 nu ne mira: acest lucru ar fi trebuit sa se intample chiar mai demult, daca nu ar fi existat acei factori perturbatori mentionati anterior.



Pe 3 ianuarie, au fost facute publice minutele sedintei FED din decembrie. La acea vreme, Comitetul Federal a ridicat dobanda la 4,25%, dar a modificat limbajul din declaratia oficiala: “policy accomodation” a disparut din mesaj. De aceea, investitorii au asteptat cu nerabdare publicarea minutelor sedintei, pentru a avea o imagine mai detaliata asupra argumentelor invocate de oficiali si pentru a putea intui mai bine viitorul trend al dobanzii. Remarcele facute de oficialii FED sugereaza ca politica monetara de ridicare a dobanzii (care dureaza deja de 18 luni) se apropie de sfarsit: “numarul ridicarilor viitoare ale dobanzii nu va fi mare”. Dolarul a mai pierdut astfel un sprijin, investitorii urcand cotatia EUR/USD pana peste 1,2120 pe 4 ianuarie. Exista posibilitatea ca, in anul 2006, cotatia dolarului sa fie din nou guvernata de factori fundamentali si macroeconomici.



La fel ca in 2004, dolarul va fi dezavantajat in special din cauza deficitului bugetar si comercial (care a inregistrat recent un nou record istoric). Problema este ca nu se intrevede o ameliorare a situatiei pana cand economiile din Europa si Japonia nu vor avea o rata de crestere mult sporita fata de cea actuala, care sa determine o crestere a exporturilor din Statele Unite catre acestea, contribuind astfel la echilibrarea balantei. Motiv pentru care estimez un curs EUR/USD care poate ajunge spre 1,2500 in primul trimestru si chiar spre 1,3000 in trimestrul II sau III.