Dolarul a inceput saptamana pe un trend crescator, alimentat de increderea investitorilor in faptul ca FED va ridica dobanda de referinta si ca declaratia oficiala de dupa sedinta va indica mentinerea acestui trend. sedinta FED a fost asteptata cu maxim interes de piata pentru ca a fost prima sedinta prezidata de Ben Bernanke, noul guvernator.
Domnia sa nu s-a dezis de cele afirmate la nominalizare: “voi continua politica dusa de Greenspan” si a ridicat dobanda de referinta cu 0,25%, la 4,75%. In declaratia oficiala a ramas fraza care indica faptul ca se vor mai putea opera modificari asupra dobanzii, in functie de evolutia datelor macroeconomice. La evidentierea riscurilor de inflatie, langa energie au fost introduse si materiile prime, iar relativ la starea economica FED a evidentiat cresterea puternica din perioada recenta, dar a avertizat ca este posibila o reducere a turatiei in viitor. 4,75% era deja in pret, la fel si urmatoarea ridicare a dobanzii, la 5%, dar aceasta posibila slabire a economiei a cam pus piata pe ganduri si sansele pentru 5,25% au scazut considerabil. Prin urmare, trendul crescator al dolarului s-a oprit in zona 1,2000 fata de euro.
Cum FED “si-a spus deja poezia”, investitorii si-au reorientat atentia catre urmatorul eveniment important: sedinta BCE din data de 6 aprilie si mai ales asupra conferintei de presa de dupa. Personal, anticipez ca Jean Claude-Trichet va declara ca economia europeana se afla intr-o crestere sustinuta, fara riscul de a se clatina ca urmare a politicii monetare dusa de BCE si va reitera riscul inflatiei provenit din cresterea pretului la energie, a presiunilor salariale si a excesului de lichiditate din spatiul european. Are si motive sa o faca: petrolul este la aproape 67 de dolari pentru un baril, inflatia este in continuare peste 2% (tinta de inflatie a BCE), iar indicatorul M3 a crescut peste 8% in ultimul an.
De aceea, cresterea dobanzii de la 2,5% la 2,75% devine aproape o certitudine, la fel si o posibila declaratie a lui Jean Claude Trichet din care sa reiasa ca inca mai este de luptat impotriva inflatiei. Ca urmare, cotatia EUR/USD a inregistrat o intoarcere de trend din zona 1,2000 pana la 1,2160 in numai doua zile. Lupta dintre euro si dolar bazata pe diferenta de dobanda va continua, iar investitorii vor incerca sa prognozeze primul guvernator care va face o pauza: Bernanke sau Trichet? Este foarte probabil ca in aprilie sau mai deja sa apara mult mai limpede acest aspect si moneda tarii respective sa incaseze o tranta. Eu am facut pariu pe Bernanke.
sursa: www.wbs.ro