Dolarul a atins un nou minim istoric în raport cu euro, la 1,3988, după ce Federal Reserve a surprins pieţele financiare internaţionale prin reducerea dobânzii de referinţă cu 0,50%, la 4,75%, la şedinţa din 18 septembrie.
După perioada recentă, marcată de criza de lichiditate din pieţele de credit, care a fost cauzată de criza din piaţa sub-prime, piaţa luase în calcul o reducere a dobânzii cu 0,25% de către Fed, cu o probabilitate de 100%, dar cu numai 50% pentru o reducere cu 0,50%. Surpriza pe care a oferit-o Fed nu a fost mică: în afară de dobânda de referinţă (Federal Funds Rate), a redus-o şi pe cea de refinanţare (Discount Rate), tot cu 0,50%, la 5,25%. Prima este dobânda la care băncile se împrumută între ele, în timp ce a doua este cea cu care Fed finanţează nevoile financiare pe termen scurt ale băncilor. Aceasta din urmă a mai fost redusă, tot cu 0,50% la 5,75% în a doua parte a lunii august, în plină criză de lichiditate a pieţelor de credit.
Şi declaraţia oficială a Fed, rezultată în urma şedinţei, a fost tot o surpriză, mai ales în ceea ce priveşte estimările cu privire la inflaţie. Dacă la şedinţa precedentă, din 7 august, oficialii Fed vedeau inflaţia ca principal risc al dezvoltării economice, de această dată inflaţia a trecut pe planul al doilea. „Fed consideră că au mai rămas „ceva“ riscuri de inflaţie şi că va continua monitorizarea acesteia cu atenţie“. Acest „ceva“ face toată diferenţa, din textul actual dispărând, practic, tonul „hawkish“, adică orientat preponderent asupra riscurilor de inflaţie.
Ceea ce înseamnă că, în lunile care urmează, trebuie să ne aşteptăm la o nouă reducere a dobânzii la dolar. Dacă spargerea pragului psihologic de 1,4000 al cotaţiei euro faţă de dolar ar putea fi numai o chestiune de zile, rămâne de văzut cât timp se va menţine acolo. Poate părea paradoxal, dar aceasta va depinde mai mult de politica viitoare a Băncii Centrale Europene.
Sursa: www.wbs.ro