FED este mai deschisa si mai transparenta, aspect demonstrat de sedinta Comitetului Federal de saptamana trecuta (la care dobanda de referinta a fost ridicata de la 5% la 5,25%). Declaratia oficiala mentioneaza ca “inca raman ceva riscuri de inflatie”. Este logic, mai ales daca tinem cont ca principalii indicatori ai inflatiei au inregistrat recent cresteri moderate.
FED nu poate risca sa afirme ca problema inflatiei este pe deplin rezolvata, mai ales cu un pret al petrolului situat acum la 75 de dolari pe baril. Declaratia oficiala ne mai prezinta un aspect: acela ca marimea si momentul viitoarei modificari de dobanda va depinde de estimarile referitoare atat la inflatie, cat si la cresterea economica, estimari facute pe baza datelor macroeconomice survenite pana la viitoarea sedinta.
FED si-a lasat o portita deschisa: in august va putea fie sa ridice dobanda la 5,5%, fie sa o lase neschimbata si nimeni nu ii va putea acuza de lipsa de transparenta pe membrii Comitetului Federal. Problema este ca apare clar aspectul ce tine de cresterea economica si ca acesta are o importanta egala cu inflatia. Adica, se prea poate ca FED, plecand de la propria sa estimare cum ca economia americana nu va mai creste in acelasi ritm sustinut in cea de-a doua jumatate a anului, sa lase dobanda neschimbata, chiar daca datele macro nu sugereaza o reducere a inflatiei, pentru a mentine economia la turatie maxima. Piata a reactionat rapid: cotatia EUR/USD a “tasnit” din zona 1,2530 pana la 1,2660 in numai o ora dupa publicarea declaratiei FED. Trendul crescator a continuat si in zilele urmatoare, cotatia reusind sa treaca de nivelul 1,2800. La ora redactarii acestui articol, se tranzactioneaza insa la 1,2719, pentru ca deja au aparut investitori care “pun in pret” date extrem de optimiste despre somajul din SUA, date a caror publicare oficiala este iminenta.
Plecand de la un raport dat de o companie independenta (care indica o posibila cifra de 368.000 de noi locuri de munca pentru luna iunie), piata si-a ridicat deja estimarile, de la 155.000 la peste 200.000. Ca o parere personala, o cifra mult peste 200.000, publicata de Biroul de Statistica a Muncii, este destul de improbabila. Chiar daca vom avea peste 250.000, nu trebuie sa uitam ca pana la sedinta din august a FED mai sunt multe date macro de digerat. Estimez ca orice posibil raliu al dolarului va fi de scurta durata si nu se va constitui decat intr-o sansa de a cumpara euro mai ieftin. Piata se va concentra din ce in ce mai mult si pe politica BCE si va incerca sa anticipeze momentul 3% dobanda la euro. Despre asta, saptamana viitoare…
sursa: www.wbs.ro