Speranța vine totuși din recolta de anul acesta, care se anunță a fi mai bună cu 20% în unele zone, comparativ cu anul trecut. "Din punct de vedere calitativ, strugurii au un potenţial oenologic ridicat, asemănător cu cel din 2009, atacurile de mană şi făinare având doar caracter zonal, fără impact asupra stării de sănătate a plantaţiilor de viţă de vie la nivel naţional", a declarat directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.

Deşi anumite zone au fost afectate de grindină (Buzău – Pietroasa) sau de îngheţul târziu din luna martie (Vrancea, Iaşi, Huşi), din punct de vedere cantitativ, PNVV prognozează o producţie peste media ultimilor ani, la circa 6,5 milioane hectolitri vin. În Dealu Mare anul acesta se va atinge o recoltă foarte bogată, aproximativ cu 20% mai mare faţă de un an normal.

Importurile de vin au crescut însă în ultima perioadă, pe fondul scăderii producţiei şi apetenţei consumatorului pentru vinurile din străinătate. Datele statistice arată că românii consumă anual, în medie, 24 de litri de vin/locuitor, această cantitate reprezentând doar jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la 50 de litri/locuitor/an.
În primele șase luni ale acestui an, importurile au ajuns la 22,62 milioane euro, comparativ cu 20,7 milioane euro în întreg anul 2010, iar cantităţile s-au dublat, de la 22.491 tone în 2010 la 46.740 tone pe primele şase luni ale anului 2011. În 2009, importurile erau de 14,81 milioane euro ca valoare, respectiv 13.464 tone ca volum.

Potrivit patronatului, importurile masive de vin vărsat din cursul anului curent se explică prin producţia scăzută de vin naţional în 2010 şi tendinţa marilor producători şi îmbuteliatori de a acoperi nevoia de consum din piaţa internă.
Exportul de vinuri la şase luni a ajuns la 7,97 milioane euro (volum 5.599 tone), comparativ cu 12,84 milioane euro (9.812 tone) în 2010 şi 13,72 milioane de euro în 2009 (10.894 tone) în 2009.

Principalele ţări de destinaţie sunt Germania, China si Statele Unite ale Americii, iar principalele ţări de origine sunt Spania, Italia şi Moldova.
Prin programul de reconversie a plantaţiilor de vie, cu sprijin european, circa 4.800 de hectare vor fi replantate în acest an, alte 16.000 de hectare fiind replantate în ultimii ani.
Producţia de struguri de vin şi de masă este estimată la 820.483 tone în 2011, din care recolta de struguri pentru vin reprezintă 765.246 tone, potrivit datelor furnizate Agerpres de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În 2010, producţia de struguri din viile pe rod a totalizat 737.000 de tone, în scădere cu 25,5% faţă de cele 990.000 tone obţinute în 2009, suprafaţa cultivată cu vii pe rod fiind, de asemenea, în scădere cu 4.000 hectare, de la 184.000 hectare în 2009, la 180.000 hectare anul trecut.

România ocupă locul cinci în ierarhia vinicolă din Europa, iar pentru perioada 2007 – 2013 are la dispoziţie din bugetul UE circa 210 milioane euro pentru sectorul viti-vinicol, reconversie, replantare şi promovare.