In cadrul sistemului de pensii administrate privat (Pilonul II), noua companii se afla in diferite faze de autorizare iar cel tarziu in septembrie vom avea intre 10 si 12 administratori pe piata, potrivit lui Mircea Oancea, presedintele CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private). “La un potential de circa patru milioane de angajati pentru urmatorii cinci ani, e loc pentru mai mult de 12 companii pe piata”, a declarat Mircea Oancea in cadrul unui semnar dedicat sistemului de pensii private.
In ceea ce priveste Pilonul III al pensiilor facultative, patru jucatori si-au autorizat deja fondurile iar alti patru se afla in curs de autorizare. Pana la sfarsitul anului vom avea opt sau noua companii pe piata pensiilor facultative, potrivit estimarilor CSSPP. De asemenea, peste 5.000 de agenti si patru brokeri sunt deja autorizati pentru a vinde pensii facultative iar inca sapte borkeri se afla in curs de autorizare.
Pentru pilonul II, agentii nu au fost inca autorizati, cererile urmand a fi solutionate dupa autorizarea companiilor de profil. Doua banci sunt autorizate pentru activitatea de depozitare aferenta pensiilor facultative inca una aflandu-se si in curs de autorizare. “Ne asteptam ca patru sau cinci banci sa se ocupe activitatea de depozitare in sistemul de pensii private, ceea ce, credem noi, e suficient pentru piata din Romania”, a precizat Mircea Oancea.
Daca administratorii de pensii facultative au inceput deja sa stranga contributii de la clienti, Pilonul II va incepe faza contributiilor abia in ianuarie 2008. Pana atunci, sistemul pensiilor administrate privat (Pilonul II) va trece printr-un calendar clar de implementare structurat astfel: inceperea procedurilor de aderare la fond (august); finalizarea procesului de aderare (noiembrie), urmat de o luna de validare si de alocarea aleatorie a celor care nu si-au ales pana in noiembrie un administrator de pensii; colectarea primelor contributii (ianuarie 2008).
La pensiile obligatorii trebuie sa cotizeze toti salariatii cu varste de pana la 35 de ani. Cei cu varste intre 35 si 45 de ani vor putea ei contribui la acest sistem, pe baza de optiune libera. Salariatii cu varste peste 45 de ani nu mai pot contribui insa la Pilonul II.
Pensiile facultative pot fi in schimb cumparate de orice persoana care obtine venituri legale si au o varsta de maximum 52,5 ani, care sa le permita sa cotizeze cel putin 90 de luni pana la varsta de 60 de ani. Contributia lunara nu poate depasi insa 15% din veniturile lunare brute.
Pensiile facultative beneficiaza si de deduceri fiscale, in limita a 200 de euro pe an atat pentru angajat, cat si pentru angajator, la calculul impozitului pe venit, respectiv profit.
Sursa: Capital 05 Iunie 2007