Retrageri din activitate, fuziuni prin absorbţie sau parteneriate între entităţile deja existente! Aşa va arăta piaţa fondurilor private de pensii începând cu finele lunii mai.
În jurul datei de 20 mai 2008, va intra în vigoare norma Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) privind fuziunile şi achiziţiile dintre fondurile de pensii private obligatorii de pe piaţa din România. Supusă încă dezbaterii publice, norma prevede ca fuziunile care pot apărea în sistem să poată fi încheiate într-o perioadă de patru – şase luni, iar participanţii la fondul care va fi absorbit prin fuziune să aibă dreptul să-şi exprime, sau nu, acordul de aderare la noul fond într-o perioadă de 90 de zile. Practic, legislaţia prevede doar fuziunea fondurilor de pensii private, societatea de administrare a fondului care va fi absorbit urmând a se dizolva în baza legii societăţilor comerciale.
În ultima lună, sistemul pensiilor s-a confruntat deja cu trei retrageri din piaţă: Marfin Fond de Pensii, Zepter Fond de Pensii şi OTP Broker de Pensii Private. Retrase din piaţă înainte de începerea perioadei de colectare a contribuţiilor, cele două fonduri de pensii şi brokerul se văd păgubite integral de banii investiţi pe piaţa din România. În cazul OTP Broker este vorba, din fericire, doar de o reorientare către brokerajul bancar, pierderile fiind astfel anulate. Dacă ar fi să calculăm însă pierderile celor două fonduri, fie şi numai după valoarea capitalului social adus în România pentru înfiinţarea firmei, am constata că valoarea acestora nu este chiar de neglijat: 8,3 milioane de euro. O altă mişcare interesantă este cea făcută de Zepter. Deşi a încercat să-şi vândă portofoliul de clienţi cu 150 de euro de contributor, fondul de pensii a ales, până la urmă, retragerea de pe piaţă fără să recupereze nimic din pierderi. Clienţii săi vor fi redistribuiţi aleatoriu de către CSSPP către alte fonduri.
De altfel, niciun fond de pensii care va depune până la data de 20 mai cerere de retragere a autorizaţiei de funcţionare la CSSPP nu va mai putea recupera nimic din investiţiile făcute în România.
În situaţia de a cere retragerea autorizaţiei sau de a aştepta până după 20 mai, în ideea realizării unei fuziuni, se mai află MKB Romexterra şi AG2R, fonduri care nu au reuşit să strângă nici măcar 2.000 de participanţi. Surse din piaţă susţin că şi KD Fond de Pensii ar vrea să iasă din piaţă, în condiţiile în care nu a reuşit să atragă decât puţin peste 7.000 de participanţi. CEO-ul fondului, Carmen Radu, nu a făcut însă niciun comentariu pe această temă.
În afara acestor mişcări din rândul ultimilor clasaţi pe piaţa fondurilor de pensii, nici fondurile din eşalonul trei nu au parte de mai multă linişte. Jucătorii din piaţă vorbesc deja despre o posibilă fuziune între Prima Pensie şi Interamerican. Interamerican este pe locul cinci în piaţa fondurilor de pensii private, cu o cotă de piaţă de 6,35%.
O altă fuziune posibilă este cea dintre OTP Fond de Pensii şi BT Aegonm, care au început deja negocierile. BT Aegon are un capital social de 13 milioane euro şi se situează pe locul şapte în clasamentul pilonului II, cu o cotă de piaţă de 3,15%.
Fondurile din eşalonul doi caută clienţi
Cele mai interesante mişcări vor fi vizibile însă abia în cea de-a doua jumătate a anului. Fondurile de pensii din eşalonul doi, cu peste 50.000 de participanţi, sunt foarte atente la schimbările din piaţă, căutând parteneriate sau chiar vânzări de portofolii. Unele şi-au făcut deja calculele şi consideră că ar avea nevoie de un minimum de 150.000 de participanţi la fond pentru a deveni într-adevăr profitabile. Cum estimarea anuală pentru numărul total de nou-intraţi pe piaţa contributorilor de pensii este de numai 150.000, posibilitatea de a atinge din primul an acest target este destul de limitată. În aceste condiţii, vânzări şi cumpărări de portofolii de clienţi sau încheierea de parteneriate nu sunt excluse. Efraim Naimer, preşedintele boardului executiv al TBIH Financial Services, acţionarul majoritar al Omniasig Fond de Pensii, spune: „…deocamdată, nu scoatem Omniasig Pensii din piaţă, dar la un moment dat ne putem gândi la fuziuni. În plus, trebuie să vedem şi legislaţia adoptată şi ce fel de parteneriate se pot face. Până la urmă, investiţiile în pensii sunt pe termen lung, nu pe termen scurt“. În acest ritm, este foarte posibil ca, până la sfârşitul anului, din 16 fonduri de pensii active pe piaţă la ora actuală, să rămână maximum zece.
«Dacă depui cerere de retragere la CSSPP până pe 20 mai, nu mai recuperezi nimic din investiţii. E posibil doar în cazul fuziunilor, după validarea normei.»
Enache Jiru, director general MKB Romexterra Fond de Pensii
EVALUĂRI
100-150 euro reprezintă estimarea medie a preţului de vânzare a portofoliilor, pentru un contributor (chiar şi fără bani în cont). În Polonia, preţul de vânzare a fost de 116 euro pe un client, cu depuneri medii individuale de 600 de euro.
Capital – Editia nr. 18, data 7 mai 2008