Cotaţia dolarului a crescut în această săptămână, în special datorită datelor macroeconomice bune publicate în Statele Unite. ISM, indicele activităţii manufacturiere pentru luna aprilie, a crescut la 54,7 faţă de 50,9 în luna precedentă, situându-se peste estimările analiştilor care indicau o creştere până la 51. Pe acelaşi trend s-a situat şi indicele ISM, al activităţii din zona serviciilor pentru luna aprilie, care a crescut la 56 faţă de 52,4 luna precedentă,
Cotaţia dolarului a crescut în această săptămână, în special datorită datelor macroeconomice bune publicate în Statele Unite. ISM, indicele activităţii manufacturiere pentru luna aprilie, a crescut la 54,7 faţă de 50,9 în luna precedentă, situându-se peste estimările analiştilor care indicau o creştere până la 51. Pe acelaşi trend s-a situat şi indicele ISM, al activităţii din zona serviciilor pentru luna aprilie, care a crescut la 56 faţă de 52,4 luna precedentă, deci date bune din economie.
Însă vineri, 4 mai, au fost publicate datele despre şomaj. Numărul locurilor de muncă nou create în aprilie a fost de numai 88.000 (faţă de 100.000 estimări), iar rata şomajului a fost de 4,5%, în linie cu estimările. Datele sunt bune şi nu prea, mai ales că au avut loc revizuiri negative pentru lunile anterioare (3.000 pentru martie şi 23.000 pentru februarie).
În acelaşi timp, dar din zona inflaţiei, indicele productivităţii muncii din SUA aferent primului trimestru a crescut cu 1,7% faţă de 1% estimări, iar costurile unitare cu forţa de muncă au crescut cu numai 0,6% faţă de 4% estimări, deci date neinflaţioniste. Dar, componenta indicelui ISM care măsoară preţurile plătite a crescut la 73 (faţă de 65,5 în luna precedentă). Rezumând, date mixte din punctul de vedere al inflaţiei. Toate acestea au condus la concluzia că FED, la următoarea şedinţă, va lăsa neschimbat textul declaraţiei oficiale. Cu alte cuvinte, va nuanţa cu preponderenţă riscurile inflaţioniste în faţa celor ce vin din creşterea economică. Iar pe acest lucru s-a bazat acest trend recent de creştere a dolarului.
Despre durata şi intensitatea lui este prematur să vorbim acum. Săptămâna viitoare însă, după şedinţele FED, BCE şi a Băncii Angliei, vom avea posibilitatea să vedem dacă ne aflăm în faţa unui counter-trend sau a unei schimbări de trend.
SURSA: www.wbs.ro