Piaţa valutară externă (forex): Dolarul îşi continuă scăderea

Datele macroeconomice publicate în această săptămână, în marea lor majoritate, nu au fost bune pentru dolar, acesta scăzând la un nou minim istoric faţă de euro şi sub 2,0500 în raport cu lira sterlină. Cotaţia euro s-a întărit faţă de dolar şi a atins nivelul record de 1,3813 în 13 iulie, ca urmare a deficitului comercial al Statelor Unite aferent lunii mai, care a crescut la 60,04 miliarde de dolari faţă de 58,67 în luna precedentă, şi datorită vânzărilor en-deta

Datele macroeconomice publicate în această săptămână, în marea lor majoritate, nu au fost bune pentru dolar, acesta scăzând la un nou minim istoric faţă de euro şi sub 2,0500 în raport cu lira sterlină. Cotaţia euro s-a întărit faţă de dolar şi a atins nivelul record de 1,3813 în 13 iulie, ca urmare a deficitului comercial al Statelor Unite aferent lunii mai, care a crescut la 60,04 miliarde de dolari faţă de 58,67 în luna precedentă, şi datorită vânzărilor en-detail din luna iunie, care au scăzut cu 0,9% faţă de +0,2% estimări.

Nici datele despre inflaţie din SUA nu au avut cum să sprijine dolarul: deşi indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,2% faţă de +0,1% estimări, totuşi, indicele preţurilor de producţie a scăzut cu 0,2% în luna iunie (faţă de +0,2% estimări). Însă recordul cotaţiei euro în raport cu dolarul, amintit mai sus, a fost îmbunătăţit la 1,3833 în sesiunea din 18 iulie, mai ales datorită problemelor din sectorul imobiliar din Statele Unite. Bear Stearns, managerul a două hedge funds cu investiţii în piaţa sub-prime (piaţa ipotecară din care fac parte cetăţenii care nu au un scoring suficient de bun pentru a se califica la un credit acordat de bănci), şi-a anunţat investitorii că aceste fonduri nu mai valorează aproape nimic.

În aceeaşi zi, Ben Bernanke, guvernatorul FED, a declarat în faţa Camerei Reprezentanţilor că inflaţia rămâne un pericol principal şi că sectorul de ipoteci sub-prime s-a „erodat semnificativ“. Indicii bursieri au scăzut, la fel şi dolarul. Dar dolarul nu a scăzut numai faţă de euro. Lira sterlină a depăşit, pentru prima dată în ultimii 26 de ani, pragul de 2,0500 (2,0548 pe 18 iulie) faţă de dolar, ajutată fiind de faptul că indicele preţurilor de consum aferent lunii iunie a crescut cu 0,5% faţă de 0,3% estimări, crescând astfel şansele ca Banca Angliei să continue trendul de ridicare a dobânzii.
„Gurile rele“ spun că un dolar cotat la 1,4000 faţă de euro nu este prea departe… 

 SURSA: www.wbs.ro