Săptămâna trecută, când cotaţia euro faţă de dolar egala maximul istoric la 1,3665, devenea extrem de probabil ca un nou record să apară cât de curând şi cotaţia să treacă de 1,3700.

Însă, doar prima din cele două estimări s-a întâmplat: noul record al cotaţiei EUR/USD este acum 1,3685 (intra-day), atins pe 27 aprilie. Apoi, dolarul a recuperat din terenul pierdut, cotaţia EUR/USD închizând pe 2 mai la 1,3588. Recordul istoric a fost atins datorită faptului că produsul intern brut al SUA pentru primul trimestru a crescut cu numai 1,3%, faţă de 1,8% estimări. Însă, doi factori, unul fundamental şi celălalt de natură tehnică, au determinat apoi aprecierea uşoară a dolarului.

Indicele ISM al activităţii manufacturiere pentru luna aprilie a crescut la 54,7, faţă de 51, estimări, componenta care măsoară preţurile plătite a crescut la 73 (faţă de 65,5 în luna precedentă), iar cererea de bunuri de folosinţă îndelungată (valoarea revizuită pentru martie) a crescut cu 3,7%, faţă de 3,4%. În acelaşi timp, comenzile trimise către industrie au crescut cu 3,1%, peste 2,1%, estimări. Cum piaţa anticipa o reducere a dobânzii de referinţă a dolarului pe motiv că economia merge din ce în ce mai slab, apare limpede de ce acest set de date a dat un ajutor dolarului. Cel de-al doilea factor este de natură tehnică: de multe ori, când o anumită cotaţie este la record sau e pe cale să spargă anumite praguri, apar în piaţă speculatori care mizează pe o întoarcere pe termen scurt a trendului.

Restul investitorilor, cu poziţii long, „vânează“ ordinele stop-loss ale acestora, în ideea forţării lor să se acopere prin cumpărare şi astfel cotaţia să crească şi mai mult. Fenomenul nu s-a manifestat de această dată. Astfel, devine posibilă o „mini-corecţie“ a cotaţiei EUR/USD, mai ales dacă datele despre şomaj din Statele Unite, ce vor fi publicate la două zile după redactarea acestui material, vor fi bune.

40-2377-1.jpg

SURSA: www.wbs.ro