Cotaţia euro faţă de dolar a atins, pe 25 aprilie, recordul istoric înregistrat la finele anului 2004: 1,3665.
În afară de inerţia tranzacţionării pe trend, care este evidentă de la începutul anului şi până în prezent, în această săptămână datele macroeconomice publicate au accelerat creşterea euro faţă de dolar.
Vânzările de case existente au scăzut în SUA cu 8,4% în luna martie, la 6,12 milioane (cea mai mare scădere procentuală din ultimii 18 ani), vânzările de case noi au fost în număr de numai 858.000 (sub estimările care indicau o cifra de 888.000), în timp ce indicele de încredere a consumatorului a scăzut în luna aprilie la 104 faţă de 108,2, valoarea revizuită din luna precedentă.

În zona euro în schimb, indicele IFO, care este o măsură a climatului de business din Germania, a crescut la 108,6, extrem de aproape de recordul istoric înregistrat în luna decembrie. La această veste bună s-au adăugat şi comentariile oficialilor ECB. Lucas Papademos, vicepreşedinte al ECB, s-a declarat extrem de optimist cu privire la viitorul economiei europene, mai ales asupra consumului şi productivităţii. Yves Mersh, membru al Consiliului ECB, a declarat că „procesul de normalizare a dobânzii de referinţă nu s-a terminat“. Cu alte cuvinte, estimarea din piaţă că ECB va ridica dobânda la euro în iunie este corectă, ba mai mult: ECB nu se va opri la 4%. În ceea ce priveşte creşterea economică viitoare, Domnia Sa a afirmat că nu este exclusă o revizuire pozitivă a acesteia.

Apare limpede faptul că economiile americană şi europeană funcţioneaza cu viteze diferite. Şi la fel de diferite vor fi şi deciziile băncilor centrale respective. Ca o părere personală, acestea sunt suficiente motive pentru o continuare a aprecierii euro, în special faţă de dolar.

SURSA: www.wbs.ro