Datele macroeconomice publicate recent în SUA, care au arătat că economia americană dă semne clare de slăbiciune, dar şi tranzacţionarea „pe trend“ au ridicat cotaţia euro faţă de dolar la 1,4162, un nou record istoric. Indicele de încredere a consumatorului a scăzut la minimul ultimilor aproape doi ani: 99,8 în septembrie, faţă de 105,6, valoarea înregistrată în august. Acest indicator este extrem de important, pentru că ne dă măsura în care cetăţenii americani îşi vor păstra tendinţa de consum, acesta contând cu două treimi în activitatea economică din SUA.
Seria datelor negative a continuat: ordinele pentru bunurile de folosinţă îndelungată au scăzut cu 4,9% în august, faţă de o creştere cu 6,1% în luna precedentă, iar numărul de case existente care s-au vândut s-a situat pe acelaşi trend, scăzând cu 4,3% în august. Pe acest fond, nu numai că decizia recentă a Fed, de reducere atât a dobânzii de referinţă, cât şi a celei de refinanţare, cu 0,50%, la 4,75%, respectiv 5,25%, apare din ce în ce mai justificată, dar şi piaţa a pus în preţ încă o reducere a dobânzilor, la viitoarea şedinţă a Fed, din 30 şi 31 octombrie.
Sigur, încă este prematur să estimăm acum ce va face Fed luna viitoare. Până atunci, piaţa va mai avea de „digerat“ o serie întreagă de date macroeconomice, dintre care cele referitoare la inflaţie vor fi de maximă importanţă. În plus, o atenţie specială i se va acorda şi întâlnirii miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor de bănci centrale din G7, din 20 octombrie, precum şi şedinţei BEC din 4 octombrie. Dacă Jean-Claude Trichet va trimite mesajul că menţinerea constantă a dobânzii la euro nu va fi un fenomen de durată, este extrem de posibil ca euro să cucerească, în continuare, noi redute în faţa dolarului.
Sursa: www.wbs.ro