Potrivit proiectiei principalilor indicatori economici pentru urmatorii cinci ani, intocmita de Comisia Nationala de Prognoza, PIB ar urma sa creasca pentru anul in curs cu 9,1%, iar la anul cresterea se va tempera: 6,5%. Valoarea este mai mare decat cele 6% din 2007. Dupa PIB-ul exprimat in preturi curente, anul trecut a fost 404,7 miliarde lei, anul acesta 505 miliarde iar la anul va fi 592,9 miliarde lei. Luand din datele CNP si valorile medii ale cursului de schimb, se poate observa cresterea reala, in euro: 121,17 miliarde euro in 2007, apoi 139,12 miliarde euro in anul acesta, iar la anul va urma un PIB de 167,01 miliarde euro.

Evolutia proiectiei merge pana in 2013, cand Romania va avea un PIB de 948,7 miliarde lei, care la un curs  prognozat de 3,30 lei/euro s-ar traduce in  287,48 miliarde euro. Ceea ce inseamna ca, peste cinci ani, PIB-ul Romaniei va fi aproape dublu decat valoarea lui din acest an. Pana in 2013 este insa o cale lunga, care se va pune in practica prin cresteri de circa sase procente anual.

Domenii performante


La o privire de ansamblu, se poate observa ca domeniul constructiilor ca avea o evolutie puternica in urmatoarea perioada de timp. Desi cresterea va fi mai lenta pe viitor, totusi, comparativ cu celelalte domenii constructiile vor creste substantial. Pentru acest an se prevede o crestere de 27,8%, iar pentur anul urmator o crestere de 15,3%. In 2013, cresterea este prognozata la 8,9%, si este cele mai lent ritm de crestere anual din perioada analizata. Cifra este insa mai mare decat indicatorii de crestere din celelalte domenii. Industria va avea un ritm constant situat mereu putin peste 5%, iar domeniul serviciilor va sta relativ la fel de constant, doar ca cifra de crestere se va situa peste sase procente.

Agricultura va avea o evolutie interesanta. Dupa ce anul trecut s-a inregistrat o scadere de -16,9%, iar in acest an va fi o crestere aproape de recuperare de 15,25, in urmatorii ani, daca toate vor merge conform prognozelor Comisiei Nationale, cresterile vor fi in jurul valorii de trei procente anual. Trebuie mentionat ca Romania detine cele mai ridicate procente din UE la capitolul ponderii agriculturii in economie. In timp ce in alte tari veniturile generate de agricultura, procentul de populatie ocupata cu agricultura sunt mult sub 10%, la noi aceste valori inca depasesc bine 20%. Asadar, o crestere cifrata in jurul a 3% anual un poate fi decat in semnal bun, pe fundalul cresterilor mai mari inregistrate la celelalte domenii de activitate. Nu trebuie uitat faptul ca agricultura este greu de prezis, cheia fiind in meteorologie, respectiv un an secetos va da o productie agricola proasta.