Compania Pic, aflată în insolvenţă,  nu mai operează niciun hipermarket  după ce retailerul a închis în ultimele zile din decembrie magazinului din Craiova şi va opri în cursul acestei săptămâni şi activitatea de la primul său hipermarket, cel din Piteşti, a declarat, pentru capital.ro, Ilie Penescu, proprietarul companiei.

„Pentru o perioadă, renunţăm la retail. Am închis la sfârşitul anului trecut magazinul din Craiova, iar cel din Piteşi mai funcţionează doar săptămâna asta”, a declarat Penescu. Magazinul din Piteşti a fost primul din reţea, fiind de asemenea şi primul astfel de spaţiu comercial din oraş, deschis în 2004, cu mult timp înainte de apariţia reţelelor occidentale de retail în zonă.

Omul de afaceri deţine grupul Pic împreună cu fratele său Cornel Penescu, aflat în prezent în arest din luna aprilie pentru dare de mită. Grupul desfăşoară activităţi în retail, producţia de alimente, construcţii, media, fotbal şi taximetrie.

0-45018-picinchidere.jpg1.700 de angajaţi disponibilizaţi în 2009

Problemele companiei s-au agravat odată cu arestarea lui Cornel Penescu, care s-a suprapus  efectelor crizei economice. Sub presiunea tot mai mare a furnizorilor, Pic a trecut la disponibilizări şi a închis în luna octombrie 2 din cele 5 hipermarketuri pe care le opera, cele de la Oradea şi Brăila.

Penescu a declarat în mai multe rânduri că încearcă vânzarea activelor pentru a face rost de lichidităţi, însă negocierile nu au ajuns la niciun rezultat.

Deşi a lansat un amplu proces de restructurare, Pic a cerut în cele din urmă insolvenţa pentru a se pune la adăpost de cererile furnizorilor. Astfel, retailerul a intrat în procedură de reorganizare judiciară la 16 noiembrie, închizând şi cel de-al treilea magazin al său, cel de la Călăraşi.

În total, Pic a disponiblizat în 2009 circa 1.700 de angajaţi, potrivit lui Penescu.

Revenirea în retail, după ce trece criza

Omul de afaceri speră să reia pe viitor activitatea de retail, cea care a adus în 2008 circa 50% din afacerile Pic. „Magazinele există, au tot ce le trebuie, dar ştiţi cum se spune: degeaba ai maşină dacă nu ai benzină şi şofer. Şanse de reluare a activităţii sunt, dar după ce trece criza”, a afirmat Penescu.

El a mai spus că încearcă în continuare să vândă o parte din activele companiei, dar nu sunt semne că o astfel de tranzacţie va fi încheiată prea curând. De altfel, Ilie Penescu a încercat fără niciun rezultat să vândă din active, cele mai importante fiind hipermarketurile, încă înainte de intrarea în insolvenţă.

Datoriile Pic sunt estimate în prezent la circa 60 de milioane de euro. Băncile care au împrumutat Pic şi care au de recuperat bani sunt BCR, Banca Transilvania, UniCredit şi Piraeus Bank.