Picajul titlurilor financiare

Acţiunile băncilor şi societăţilor de investiţii financiare au scăzut cel mai mult anul trecut, investitorii incluzând în preţ dificultăţile pe care aceste companii urmau să le întâmpine. Companiile din sectorul financiar, adică băncile şi cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) sunt principalele acţiuni generatoare de lichiditate la BVB. Dar criza financiară a lovit puternic aceste societăţi. Activele bancare au crescut cu 25% anul trecut, în timp ce prof

Acţiunile băncilor şi societăţilor de investiţii financiare au scăzut cel mai mult anul trecut, investitorii incluzând în preţ dificultăţile pe care aceste companii urmau să le întâmpine.

Companiile din sectorul financiar, adică băncile şi cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) sunt principalele acţiuni generatoare de lichiditate la BVB. Dar criza financiară a lovit puternic aceste societăţi.

Activele bancare au crescut cu 25% anul trecut, în timp ce profiturile băncilor s-au majorat cu 67%, până la 1,27 miliarde euro. Însă efectele crizei resimţite puternic în ultimul trimestru au dus la deteriorarea portofoliului de credite, nivelul provizioane­lor urcând până la 1,9 miliarde euro, dublu faţă de 2007. Totodată, ponde­rea creditelor restante sau îndoielnice a crescut de la 17% la 31%. De cealaltă parte, SIF-urile au fost lovite de trendul descendent al bursei în general, ceea ce a dus la deprecierea portofoliilor de acţiuni deţinute. Randamentul negativ al acţiunilor din sector, de 80,2% în medie, a depăşit însă amploarea deprecierii valorilor, în depreciere fiind incluse şi aşteptările pesimiste ale investitorilor.

Doar două financiare în Top 10

În clasamentul Contrast, doar două companii din acest sector au reuşit să intre printre primele zece. Este vorba de Banca Română pentru Dezvoltare – Groupe Société Générale, care ocupă locul 7 la general şi de Banca Transilvania, pe locul 10. Deşi se află pe poziţii în scădere faţă de anul anterior, cele două bănci reuşesc o poziţionare bună datorită rentabilităţii peste medie a capitalului propriu, cu o medie de 32,2% pe sector bancar (fiind inclusă şi Banca Comer­cială Carpatica).

„Pentru segmentul bancar, anul 2008 a fost unul în care principalele obiective urmărite au fost mărirea cotei de piaţă şi extinderea operaţiunilor, numărul total de unităţi deschise în 2008 fiind de peste o mie“, spune Thomas Gabriel, managing partner Contrast Group. „Este de aşteptat ca, pe termen scurt, numărul acestora să stagneze sau chiar să scadă, având în vedere condiţiile financiare actuale“, adaugă Gabriel. Banca Transilvania şi Carpatica sunt văzute şi ca posibile ţinte de preluare, chiar dacă acest lucru nu pare posibil a se realiza pe termen scurt sau mediu.

Scăderi masive pentru SIF-uri

SIF-urile au avut un an mai slab din toate punctele de vedere. Rentabilitatea capitalului propriu s-a situat, ca medie pentru cele cinci SIFuri, la 17%, indicatorul de creştere a fost de -11,3%, iar randamentul mediu al acţiunilor a coborât la -83,1%. Nici un SIF nu se află între primele 20 de societăţi din topul Contrast, SIF Moldova şi SIF Muntenia fiind cele mai bine plasate, ambele pe locul 21. Cel mai slab plasată societate de profil este SIF Transilvania, pe poziţia 43 din cele 50 de companii luate în calcul.

Expunerea puternică a SIF-urilor pe sectorul bancar a fost unul dintre motivele pentru care titlurile s-au depreciat atât de mult. În cazul SIF Banat-Crişana, spre exemplu, procentul de acţiuni defensive, precum cele farmaceutice sau utilităţi, este de numai 2%. Mai mult, de­ţinerile de acţiuni ale unor companii nelistate, deci greu de valorificat într-o perioadă de recesiune economică, pot reprezenta o piatră de moară pentru SIF‑uri. Perspectivele rămân totuşi pozitive pentru acest an, mai ales în cazul în care va fi eliminat pragul de deţinere.

-80,2% este randamentul mediu al sectorului financiar în 2008, conform Contrast. SIF-urile au scăzut mai mult decât băncile, respectiv -83,1% faţă de -68,1%