Este incredibil; dacă lăsăm la o parte o analiză realistă a fundamentelor pieţei româneşti până în 2007, descoperim că indicele BET se află la nivelul din august 2005, iar indicele SIF-urilor, foarte aproape de minimul din 2006, coborând de la 96.000 la 34.000 de puncte. Pentru unii, fantezia aduce în discuţie teoria conspiraţiei împotriva SIF-urilor şi a bursei româneşti.

Realitatea este însă diferită: lipsa cumpărătorilor a dus la o relaţie tipică pentru o piaţă bearish, anume un preţ în scădere cu un volum în scădere. Este cea mai periculoasă combinaţie dintre cele două variabile şi constituie încă un argument pentru a aştepta panica care să schimbe acest raport. O piaţă bear distruge, ca picătura chinezească, speranţa şi optimismul. Cu cåt te depărtezi de maxim, cu atåt speranţa de întoarcere este secerată şi se înregistrează noi minime. Faptul că s-a înregistrat o scădere de -60% nu garantează că nu vom mai asista la încă -20% sau, mai grav, la o consolidare în jurul acestor niveluri. A încerca să „ghiceşti“ un low absolut este exerciţiu academic, iar academicienii nu au o reputaţie de investitori de succes. Singura soluţie acceptabilă este să urmăreşti piaţa zilnic şi să identifici nivelurile de rezistenţă şi suport. Restul este zgomot.

Surprinzătoare la prima vedere este lipsa unei relaţii (să evităm „corelaţia“, cuvånt abuzat în aceste zile) dintre evoluţiile de peste hotare şi cele de aici. Cauza este simplă: pentru a avea interes la cumpărare, trebuie să existe forţe locale şi externe care să dorească să cumpere acţiuni. În cazul altor pieţe, ele există, chiar dacă vånd masiv. În piaţa romånească, forţele externe au plecat deja, iar actorii locali sunt puţini, fără capital disponibil, iar mass-media le-a „deschis“ porţile către exterior în fiecare dimineaţă. Oricum ar fi, investitorii sunt luaţi prizonieri de propria lor lipsă de educaţie bursieră şi de încrederea orbească în lipsa (mascată) de experienţă a celor care îi îndemnau să cumpere fără oprire. Cånd va apărea un low major, ştirea va fi scrisă şi în Capital…

sursa: https://ta.educofin.com118-17072-2.jpg