Pericol uriaș! Nu mai folosi aceste picături pentru ochi. La ce riscuri te expui

picaturi de ochi

SURSA FOTO: Dreamstime

Pericol uriaș. Nu mai lua aceste medicamente! Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a avertizat oamenii să nu mai folosească picături pentru ochi, de la șase mărci diferite, după ce anchetatorii agenției au descoperit contaminarea lor cu bacterii într-un centru de producție.

Nu mai lua aceste medicamente! Există risc de infecție oculară

Nu mai lua aceste medicamente! Oficialii americani din domeniul sănătății avertizează consumatorii să nu mai folosească câteva mărci de picături pentru ochi care se comercializează fără prescripție medicală, din cauza riscului infecției oculare, care ar putea duce la pierderea vederii, informează Npr.org.

Administrația pentru Alimente și Medicamente a emis o alertă pentru 26 de produse de la următoarele mărci: CVS Health, Leader (Cardinal Health), Rugby (Cardinal Health), Rite Aid, Target Up&Up și Velocity Pharma.

Agenția federală de reglementare a recomandat producătorilor să retragă din farmacii produsele în cauză, după ce anchetatorii FDA au descoperit contaminare bacteriană în zonele critice de producție a medicamentelor la o unitate de producție.

Unele mărci au retras deja produsele

CVS, Rite Aid și Target au retras deja produsele din magazinele fizice și online, potrivit FDA. Produsele Leader, Rugby și Velocity sunt, în continuare, disponibile, dar nu ar trebui achiziționate, a spus agenția. Niciunul dintre produse nu a provocat efecte adverse consumatorilor.

În urmă cu două luni, FDA a sfătuit oamenii să nu mai folosească anumite mărci de picături pentru ochi din cauza contaminării bacteriene și fungice. La acel moment, bacteriile rezistente la medicamente Pseudomanas aeruginosa, Mycobacterium, Mycolicibacterium și Methylorubrum au fost găsite în produsul LightEyez MSM Eye Drops Eye Repair, în Soluția Dr. Berne MSM Drops, contaminată cu ciuperca Exophiala.

Focar de Pseudomonas aeruginosa la picăturile pentru ochi

În februarie, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a raportat un focar de Pseudomonas aeruginosa legat de contaminarea altor mărci de picături pentru ochi. Bacteria respectivă a fost depistată la 81 de persoane, dintre care patru au murit din cauza infecțiilor, a declarat CDC, în mai.

Aproximativ 10 mărci diferite au fost legate de unele infecții bacteriene, cele mai frecvente fiind Ezri Care Artificial Tears de la Global Pharma Healthcare, cu sediul în India. FDA a declarat că testarea microbiană efectuată de Global Pharma asupra produsului său oftalmologic a fost inadecvată, iar furnizorul de produse farmaceutice nu a folosi un ambalaj adecvat, rezistent la manipulare și a distribuit medicamentele fără conservanți corespunzători.

FDA nu a specificat bacteria găsită acum

Alte două companii au retras mai multe loturi de picături pentru ochi în februarie, deși acele produse nu erau legate de infecții la momentul respectiv.

În anunțul făcut zilele trecute, FDA nu a specificat tulpina de bacterie găsită.

Cercetătorii din China și SUA au publicat de curând un studiu în Stem Cell ReportsTrusted Source despre modul în care somnul perturbat poate afecta ochii. Privarea de somn poate afecta atât celulele stem din cornee, cât și filmului lacrimal al suprafeței corneene, susține studiul, informează Medicalnewstoday.

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), mai mult de o treime dintre adulți nu dorm suficient. Medicii recomandă ca adulții să doarmă cel puțin 7 ore pe noapte. Cercetătorii au folosit șoareci pentru a afla mai multe despre modul în care lipsa de somn afectează ochii. Potrivit acestora, „corneea este suprafața frontală clară a ochiului”. Corneea are un „film lacrimal” care ajută la menținerea confortabilă a ochilor și oferă protecție împotriva infecțiilor.

Cercetătorii au fost interesați să afle în ce măsură lipsa de somn poate afecta celulele stem din cornee. Dr. Neil Neimark, medic de familie, care aplică terapia cu celule stem, a remarcat că aceste celule stem au „putere de vindecare” și „orice reparare a țesuturilor din organism este inițiată de celulele stem”.