Urologul Gheorghe Niţă a explicat care problemele ce ne pot duce la medic, în caz că avem o boală la rinichi.
„Urologia este specialitatea care se ocupă de afecţiunile care necesită un tratament chirurgical. Frecvent, la noi ajung pacienţii care au dureri importante pe una dintre parţi, o durere determinată de o colică renală.
Colica renală este determinată de migrarea unui calcul ce blochează rinichiul. Este o durere care aduce imediat pacientul la medic”, a spus medicul Gheorghe Niţă, la Antena 3.
Picioarele umflate, primul semn care ar putea indica o boală
„Mai ajung pacienţi care au picioarele umflate. De foarte multe ori, umflarea picioarelor nu este un semn de afectarea rinichilor, ci de foarte multe ori, este un semn de afectarea cordului, a inimii. Poate fi un semn de consum exagerat de sare sau un semn de circulaţie insuficientă.
Dacă un pacient ajunge cu edeme, evident că se fac nişte analize uzuale, de urină şi se va observa că umflarea picioarelor nu vine de la rinichi.„, a spus medicul.
Când trebuie să apelăm de urgență la medic?
„Durerea este o durere lombară sau laterală. Durere care nu are legătură cu mişcare. Pacientul caută o poziţie pentru calmarea durerii, dar nu o găseşte. Este un pacient agitat, pe care îl vezi de la uşă că are o problemă renală, nu o durere lombară.
Sunt dureri care se calmează într-o anumită poziţie. Pacientul îşi ia o poziţie antalgică. Urinarea cu sânge este alt semn al unei afecţiuni renale.
Pot exista tumori localizate la nivelul rinichiului, a căror primă manifestare nu este durerea, ci hematuria, urinarea cu sânge. Sunt afecţiuni infecţioase care cuprind rinichiul. Atunci când este afectat rinichiul va avea o stare generală proastă, febră înaltă. „, spune medicul urolog.
Hidratarea este foarte importantă
„Apa este foarte importantă. Consumul adecvat de lichide este foarte important pentru buna noastră sănătate. Rinichiul este un organ care scoate toxinele din organism.
Urina conţine foarte multe substanţe toxice pentru organism. Pentru buna funcţionare a rinichiului ne trebuie un aport suficient de lichide, unde să fie diluate aceste toxine. „, a declarat specialistul.
Mare atenție la calitatea apei pe care o consumați
Calitatea apei contează şi ea, pentru că multe dintre substanţele toxice existente în apă pot afecta diverse organe, de la aparatul digestiv, până la cel urinar . Este cunoscut faptul că tumorile vezicale sunt favorizate de fumat sau de consumul unei ape care este infectată sau care are nitriţi.
În general, este recomandată apa plată. Apa minerală nu dăunează, dar nu este recomandată pacienţilor care au un istoric litiazic. Nu este recomandată nici să fie consumată în mod curent.
Sunt perioade din an, de exemplu, vara atunci când transpirăm mai mult, atunci este recomandat să mai bem apă minerală.
În farmacii există nişte teste prin care poţi analiza prezenţa sângelui în urină, a leucocitelor. Aceste teste se pot face acasă”, a mai spus medicul.