O tehnologie inventată acum mai bine de o sută de ani refuză să dispară şi continuă să atragă tot mai mulţi fani. Este vorba de pick-up şi muzica ascultată la discuri de vinil.
Istoria pick-upului începe acum mai bine de o sută de ani cu fonograful. Inventat în 1880 de către celebrul Alva Edison, acesta reda muzică de pe cilindri. Zece ani mai târziu, Emile Berliner lansa gramofonul care rula melodii de pe discuri. În cele din urmă discurile s-au impus fiind mai uşor de produs, dar şi de înmagazinat, calitatea audio fiind similară. Discurile au fost preferate până la finalul anilor ’80 când pe piaţă a apărut compact discul (CD). CD-urile au câştigat rapid cotă de piaţă, iar discurile de vinil au început să dispară, dar nu de tot. Acestea au continuat să fie fabricate şi folosite de disc jockeys (DJ). În ultimii patru ani, însă, acestea au revenit în prim plan, iar vânzările au explodat, în special în Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie.
Anul trecut, în SUA vânzările de viniluri au crescut cu 32% faţă de 2014, la 11,9 milioane de unităţi şi o valoare de 416 milioane de dolari, cel mai mare nivel din 1988, conform Recording Industry Association Of America, o asociație din S.U.A. care reprezintă cea mai mare parte a industriei muzicale. Vânzările de CD-uri în schimb, deşi înregistrează vânzări mult mai mari, au înregistrat o scădere de 17%. Discurile nu se mai vând doar în magazinele specializate, ci la majoritatea retailerilor, însă acestea nu sunt ieftine. Dacă în anii ’80 aceste costau 10 dolari, acum se vând cu 40 de dolari.
Transfomarea formatului
În ţara noastră, cei mai mulţi au renunţat la pickup-urile demodate, care se stricau şi foarte des, însă cei care le-au păstrat pot achiziţiona acum cea mai nouă muzică din majoritatea magazinelor online, atât din ţară, cât şi din străinătate. Preţul discurilor variază între 50 de lei şi 1.500 de lei. Cei care vor un pick-up nou trebuie să scoată din buzunar între 500 şi 2.000 de lei în funcţie de brand şi performanţe. Pe piaţă există şi modele pentru cei care încă au discurile vechi şi pe care vor să le convertească în formate digitale moderne. Anumite modele de pick-up permit înregistrarea muzicii preferate direct pe PC sau permit utilizatorului să salveze muzica pe card SD sau stick USB. De asemenea, există modele care vin cu radio FM încorporat.
Pro-Ject Debut Carbon OM10
Viteză 33 / 45 RPM
Braţ Carbon 8.6 inch
Raport semnal zgomot 68 dB
Greutate 5.6 kg
Conexiune USB Nu
Preţ 1.700 lei
AKAI TTA-01USB
Viteză 33, 1/3 / 45 RPM
Platan acționat prin curea
Braţ cu doză detaşabilă
Greutate 2.44 kg
Conexiune USB Da
Preţ 341 lei
HAV-TT25USB
Viteză 33 / 45 /78 RPM
Ieșire USB / RCA
Transmisie prin curea Da
Greutate 3.6 kg
Conexiune USB Da
Preț 400 lei