Chiar dacă au intrat în UE, românii mai au de aşteptat până se vor putea împrumuta la dobânzile europenilor
Pentru cei care se gândesc la credite, în prima parte a anului, veştile nu sunt deloc bune. BNR a decis că trebuie să păstreze o politică monetară restrictivă, menţinând dobânda la 8,75%. Ca urmare, cel puţin pe termen scurt, nici băncile nu vor diminua dobânzile la împrumuturi.
Amatorii de împrumuturi aveau motive să spere la condiţii mai bune la începutul anului. Inflaţia a scăzut spectaculos, concurenţa între bănci a crescut, iar aderarea a deschis mai larg porţile pentru instituţiile financiare europene. Deşi acestea ar însemna tot atâtea motive de ieftinire a creditelor, alte cauze, mult mai puternice, vor mai ţine în loc, cel puţin pentru o perioadă, deciziile băncilor de a reduce generalizat dobânzile active.
Cu cea mai mare putere de a influenţa condiţiile la împrumuturile bancare, BNR a ales calea prudenţei. În ultima şedinţă, Consiliul de Administraţie al instituţiei a decis să menţină dobânda de politică monetară la 8,75%. Un nivel foarte ridicat, care ar putea fi menţinut, potrivit preşedintelui executiv Alpha Bank, Sergiu Oprescu, până la sfârşitul primului trimestru din 2007, chiar dacă tendinţa pe termen lung este de apropiere de nivelurile de dobândă din UE.
Banca Naţională preferă să menţină o politică monetară restrictivă, în ciuda succesului obţinut anul trecut în privinţa inflaţiei. Aceasta a scăzut la mai puţin de 5%, de la 8,6% în decembrie 2005. În 2007, ţinta este şi mai ambiţioasă: 4% plus/minus un punct procentual. În primul trimestru al anului, principalele temeri sunt legate de scumpirea preţurilor la utilităţi. Trecerea la Politica Agricolă Comună şi aplicarea Tarifului Vamal Comun de la 1 ianuarie 2007 vor avea un impact restrâns asupra preţurilor unor produse alimentare.
Din cauza nivelului ridicat de dobândă, piaţa creditului intră, practic, într-un con de umbră, împrumuturile fiind în continuare scumpe. Nici deschiderea graniţelor Uniunii nu aduce orizonturi mai roz. „Sunt convins că băncile din străinătate, chiar dacă s-ar hotărî să acorde credite în România, ar aplica dobânzi ridicate, poate chiar mai mari decât cele oferite de băncile de pe piaţa noastră“, declară Răsvan Radu, preşedinte UniCredit, explicând că acest fapt este cauzat în primul rând de riscul de ţară şi de faptul că salariul mediu din UE este mult mai mare decât cel din România.
Scăderea dobânzii, la mâna BNR
Uşoare scăderi de dobândă pe zona împrumuturilor în euro, de maximum 0,5% pentru creditele luate de persoanele fizice, vor fi posibile în viitorul apropiat doar dacă BNR va relaxa o parte din restricţiile impuse băncilor. Printre acestea: reducerea rezervei minime obligatorii şi condiţiile de constituire a provizioanelor. Bancherii spun că dobânzile la împrumuturile de pe zona de retail au scăzut deja foarte mult din cauza competiţiei.
În plus, persoanele fizice au un risc mai ridicat decât persoanele juridice. De aceea, pe termen scurt, ne putem aştepta la cel mult „o reaşezare punctuală a dobânzilor la credite pe anumite instituţii“, susţine Răsvan Radu. În prezent, dobânzile la creditele de consum în lei sunt cuprinse între 10,5% şi 17% pe an, iar la cele ipotecare, între 6,95% şi 16,5%. Media pe sistem a dobânzilor la creditele de consum în euro este de 10,5%, în timp ce împrumuturile pentru locuinţe au în medie o dobândă de 7,9%. Prin comparaţie, în UE, media dobânzilor la credite este de circa 6%. În Uniune, însă, şi salariul mediu este de 700 de euro, în timp ce în România abia a trecut de 250 de euro, fapt care măreşte considerabil riscul de nerambursare a creditului. Teoretic, în lipsa unor măsuri de relaxare din partea băncii centrale, vom putea avea şi noi credite mai ieftine atunci când vom avea salarii mai mari.
Scăderi punctuale
«Nu văd mari variaţii de dobândă în perioada următoare, nici pe partea de credite, nici pe cea de depozite, cel mult o reaşezare punctuală a dobânzilor la unele bănci.»
Răsvan Radu, preşedinte UniCredit