Piedone: Oamenii vor veni pe ultima sută de metri

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a votat duminică împreună cu fiul său, Vlad Popescu Piedone, la o secţie de votare din sectorul 5. În momentul intrării în secţia de vot, primarul a declarat că „el reprezintă realitatea şi normalitatea”.

Cristian Popescu Piedone a declarat, după ce a votat, că din cauza celor cinci buletine de vot, „cu siguranţă secţia nu se va închide la ora 22:00”.

”Am eu informaţii sigure că oamenii o să migreze de la mare şi de la munte şi vor veni pe ultima sută de metri. Primarul general şi predarea ştafetei la sectorul 5 lui Vlad Popescu Piedone se va face între orele 20.00 şi 22.00. Cine va avea responsabilitatea unui exerciţiul democratic la vot va lăsa secţia să funcţioneze până la orele 24.00, şi mă refer la reprezentanţii politici în secţiile de vot”, a completat Piedone.

Secţiile de votare s-au deschis duminică dimineaţă pentru aproape 19 milioane de alegători, care sunt aşteptaţi să-şi desemneze reprezentanţii în Parlamentul European, primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni.

Pe teritoriul României sunt deschise 18.955 de secţii de votare, unde cetăţenii îşi pot exercita dreptul de vot la alegerile locale şi europarlamentare. În străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a organizat 915 secţii de vot pentru scrutinul europarlamentar.

Cele mai multe secţii de votare din ţară se află în Bucureşti, iar din străinătate, în Italia, Spania şi Marea Britanie.

Cum se poate programul de vot

Procesul de votare se va încheia la ora 22:00, dar se poate prelungi, în mod excepţional, până la ora 23:59.

La scrutinul din 9 iunie s-au înscris 207.389 de candidaţi pentru alegerile locale şi 494 pentru cele europarlamentare. Cel mai tânăr candidat are 23 de ani, iar cel mai în vârstă 100 de ani. Vor fi aleşi 3.186 de primari ai localităţilor, primarul general al Capitalei, 3.186 de consilii locale şi judeţene, precum şi 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat că aproximativ 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru cele două scrutine.

„Pentru aceste alegeri au fost tipărite aproximativ 100 de milioane de buletine de vot, aproximativ 20 de milioane de buletine de vot pentru fiecare din cele cinci rânduri de scrutinuri din ziua de 9 iunie,” a precizat Greblă.

La alegerile locale, cetăţenii români vor putea vota numai la secţia la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puţin 60 de zile înainte de data scrutinului.

La secţia de votare unde sunt arondaţi, alegătorii vor prezenta documentul de identitate şi vor primi de la preşedintele secţiei un set de cinci buletine de vot: pentru alegerea cetăţenilor români în Parlamentul European, pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean/primarului general al Capitalei, pentru alegerea Consiliului General al Municipiului Bucureşti/Consiliului Judeţean, pentru alegerea primarului localităţii/primarului de sector şi pentru alegerea Consiliului local al unei unităţi administrative-teritoriale/Consiliului de sector.